Una setmana per enfortir la llengua


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 5/mar/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Demà divendres, 6 de març, és el dia de la inauguració de la 27ena Setmana del Llibre en Català. Durant aquesta Setmana, que en realitat seran deu dies, Sant Cugat es convertirà en la capital catalana del llibre, ja que en l'espai dels quatre envelats propers al Monestir, a més de les últimes novetats, es concentraran més de 20.000 títols i 40.000 exemplars del fons editorial.

ESCOLTA-HO

Són xifres molt agradables, no hi ha dubte, per bé que la intervenció de Sant Cugat és conseqüència del desinterès que l'Ajuntament de Barcelona ha mostrat per la Setmana fins al punt d'obligar-la a buscar un nou emplaçament. Sembla un despropòsit que un Ajuntament català es comporti així, oi? Ho és, certament. Però és conseqüència de l'al·lèrgia que l'Ajuntament de Barcelona sent per tot allò que sona massa català o que té a veure amb la llengua catalana. Per sort, aquest no és el cas de l'Ajuntament de Sant Cugat. Cosa que ens converteix en amfitrions.
Una altra cosa són les diferències que han sorgit entre els organitzadors de la Setmana i el Gremi de Llibreters. Aquests últims, com sabem, s'han retirat i han deixat en suspens la seva participació fins a l'edició del 2010. A mi, personalment, com a autor, em sap molt de greu tot plegat, perquè la situació de la llengua catalana no en surt beneficiada d'aquestes diferències, per legítimes que siguin. La llengua catalana, per assolir la normalitat com el que és, la llengua pròpia de Catalunya, necessita la unitat de tots: dels autors, dels editors, dels distribuïdors i dels llibreters. Fem-nos aquestes preguntes: per què celebrem la Setmana? Quina és la seva raó de ser? Doncs la Setmana, diguem-ho clar, és conseqüència de la anormalitat. Si la situació de la llengua catalana fos la mateixa que la de l'espanyol a Espanya o la del portuguès a Portugal no caldria celebrar cap Setmana del Llibre. Però no ho és. Per això Madrid i Lisboa no celebren cap Setmana del Llibre en la seva llengua i nosaltres sí.
Del que es tracta, per tant, és de treballar plegats per tal que la llengua es normalitzi i s'incrementi el nombre de lectors. Fixem-nos que la normalització, a diferència de la discrepància, beneficia tothom. Beneficia els editors, beneficia els distribuïdors, beneficia els autors, beneficia els llibreters, beneficia la llengua i cohesiona el país. Fem un esforç i comencem per Sant Cugat. Fem que l'edició d'enguany a la nostra ciutat sigui tot un èxit.

VÍCTOR ALEXANDRE
Escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat





  • Comparteix:

COMENTARIS

Gràcies Víctor per aquesta carta que ens reforça l'autoestima a tots els que estimem la nostra llengua i el nostre país. Jo ja m'he apuntat al Dictat i em fa molta il·lusió que la Setmana es celebri a Sant Cugat. Espero que repeteixin !!!!

Xavier. Enviat el 5/mar/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.