Sant Cugat, capital del llibre català


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 7/nov/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta última setmana Sant Cugat ha estat protagonista d'una magnífica notícia cultural, i és que del 6 al 15 de març, la ciutat es convertirà en la llibreria més gran de Catalunya gràcies a l'acord a què han arribat la Cambra del Llibre i l'Ajuntament de Sant Cugat per celebrar-hi la Setmana del Llibre en Català.

ESCOLTA-HO

Una Setmana que, a partir d'ara, canvia de nom i es dirà “Fes-te Llibre”. Pel que sembla, l'operació té el seu origen en la falta d'entesa dels organitzadors amb l'Ajuntament de Barcelona que, segons diuen, els ha menyspreat fins al punt de negar-los la plaça de Catalunya on el nombre de visitants i la facturació havien estat un èxit. Sigui com vulgui, això ha beneficiat Sant Cugat que cedirà diverses places i el claustre del Monestir per a l'esdeveniment. Però hi ha algunes coses que no han quedat aclarides i que obren molts interrogants sobre la seva continuïtat.

D'una banda, el Gremi de Llibreters discrepa de l'optimisme dels editors i afirma que estan “molt disgustats pel nou emplaçament i pel nou model de la Setmana”. És a dir, que l'opció de Sant Cugat no els agrada i només se la prenen com a mal menor, atesa la impossibilitat de fer-la a Barcelona, i també els preocupa que un emplaçament més petit impliqui reduir l'espai dels llibres de fons que constitueixen la clau específica d'aquesta festa literària.

És difícil saber què passarà, però seria una llàstima que els editors i els llibreters se servissin de Sant Cugat per forçar l'Ajuntament de Barcelona a fer-los una oferta més satisfactòria. Si fos així, el “Fes-te Llibre” santcugatenc seria flor d'un dia i la nostra ciutat no seria res més que un mer instrument al servei d'interessos aliens. Esperem que això no passi, perquè es frustrarien totes les expectatives i il·lusions que ara s'han generat.

És evident que la facturació de Sant Cugat no serà la mateixa que la de Barcelona, però els llibreters han d'admetre que canviar d'emplaçament cada any, com passava fins ara, no tenia res de positiu. Ara, en tot cas, del que es tracta és que el proper mes de març els santcugatencs ens hi aboquem de ple per tal que aquesta festa arreli entre nosaltres, atregui visitants d'arreu de Catalunya i faci de Sant Cugat una ciutat que aposta per la cultura com a imatge de marca.

VÍCTOR ALEXANDRE
Escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.