No som un souvenir


  • Comparteix:

marco.simarro

Marco Simarro

Regidor de la CUP


Publicat: avui, a les 09:00
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La gent s'ha cansat. Els veïns i veïnes ens hem cansat. Estem farts d'un model que s'ha imposat durant anys i que ha convertit bona part de les ciutats i indrets del país en l'attrezzo necessari per a la turistificació. Ciutats capitals com Barcelona, inclús Girona, i moltes de les zones costaneres catalanes han patit durant anys un procés de transformació pel qual aquests espais s'han convertit en objectes de consum turístic.

I el fet és que predisposar i enfocar les ciutats, pobles i urbanitzacions al mercat turístic implica una inversió de prioritats. En comptes de pensar una planificació en termes de necessitats socials i veïnals i desplegar serveis i equipaments d'acord amb les mateixes, l'objectiu acaba sent el de la plena rendibilització econòmica. Per tant, ciutats, pobles i urbanitzacions s'acaben mercantilitzant a tal punt que la dinàmica d'encariment de preus és irrefrenable. Tot plegat provoca una sèrie de fenòmens als quals, al llarg dels anys, hem anat posant noms tals com, per exemple, gentrificació. En aquest sentit, la massificació turística té un efecte evident en l'encariment del preu de l'habitatge, pel transvasament d'immobles al mercat temporal i d'ús turístic, i en el tancament d'un teixit comercial arrelat als barris, ja que es veuen substituïts per grans cadenes o negocis enfocats als consumidors internacionals.

Amb tot, el problema en si no és el turista, tots hem fet i continuarem fent turisme. Si no el que hi ha darrere el negoci d'aquesta massificació turística que modifica ciutats, expulsa veïns i abaixa persianes. Centrar l'activitat econòmica d'un país en ser el "chiringuito" europeu no és un projecte d'economia de país al servei dels interessos del teu poble. Hi ha dos exemples clau que evidencien com la turistificació no genera riquesa per tothom, com molts volen fer creure. En l'àmbit laboral, els treballadors del sector turístic resulta que són els més expulsats de les ciutats i els pitjor remunerats amb un sou mitjà anual de 13.901 euros. D'altra banda, cada cop hi ha més oferta de pisos turístics, sostraient-los de l'oferta d'habitatge, amb els que fan negoci capitals internacionals, famílies de l'alta burgesia, grans hotelers o, inclús, nissagues lligades a l'Opus Dei.

Tot plegat ha acabat provocant nombroses protestes i manifestacions arreu del territori i del país. Perquè, com deia, la gent està cansada de veure com les promeses de prosperitat resulten ser per a uns pocs, de veure com el forn de pa es converteix en un Starbucks o de veure com s'omplen de pisos turístics les comunitats de veïns. La gent vol un país, no un parc temàtic. No som un souvenir.

MARCO SIMARRO, regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.