A Catalana Occident, li molesta el mot 'Catalana'


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 29/des/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Realment vergonyosa, la decisió de Catalana Occident d'eliminar la primera paraula del nom. Ho fan 'per simplificar', diuen. Simplificar el què? Catalana Occident era i és una marca consolidada amb aquest nom i no hi havia cap necessitat d'inventar-se un argument tan pobre i trampós per retallar-lo. A qui creuen que enganyen? Tenen la seu a Sant Cugat, municipi de Catalunya, i resulta que en fan fàstics amb aquesta excusa literal: 'Les companyies del Grup Catalana Occident serem Occident. Perquè per continuar assegurant-ho tot, tot i tot, ens havíem d'ajuntar tots, tots i tots'.

Recorda, el lector, aquella cantarella de "hablemos español, porqué es la lengua que entiende todo el mundo"? Doncs l'operació de Catalana Occident té la mateixa ideologia. Tot el que és català, sigui la llengua o qualsevol element referencial, ha de ser esborrat en benefici d'una suposada 'unitat', la unitat empresarial, la unitat espiritual, la unitat d'Espanya... Jo proposo el nom 'Española Occidente', que els permetria presumir de ser una macedònia de 'las tierras de España'. I és que en realitat, tot i no haver-se atrevit a fer-ho públic, és aquest el marc mental que els ha empès a eliminar la referència a Catalunya.

És força lamentable també que el canvi de nom hagi coincidit amb el nomenament de Joan Closa com a nou director general de la companyia. Ni tenir directors generals catalans ens serveix. A major submissió, major ascensió. Tanmateix, la part més galdosa de tot plegat és l'excusa donada per l'empresa en ser interpel·lada per la premsa: 'Es dirà exclusivament Occidente (en espanyol, per descomptat), perquè és una marca més curta, més fàcil de llegir i més fàcil de recordar'. Déu n'hi do!

L'infantilisme d'aquesta excusa diu molt poc a favor de la companyia, francament. N'hi ha prou que recordem que Catalana Occident era coneguda popularment pel nom de 'Catalana'. És a dir, la gent, en referir-s'hi, ja n'abreujava el nom jugant amb el sobreentès. Però és que, a més a més, d'acord amb el patró de la companyia Occidente, la mesura resulta del tot contradictòria, atès que si el problema era, com diuen, el nombre de lletres, el nom que haurien d'haver eliminat és Occidente i no pas Catalana. Mentre Occidente té nou caràcters, Catalana només en té vuit.

Finalment, hi ha un altre element que la companyia no gosa esmentar, però que plana sobre l'operació, i és la idea que el mot 'Catalana' genera rebuig a Espanya, és a dir, que per tal de fer negoci cal suprimir tot referent català. Aquest ha estat, per exemple, l'argument que Seat ha fet servir des de sempre per no posar noms catalans als seus models de cotxes. Doncs bé, si el fonament és aquest, haurem de convenir que Espanya és catalanofòbica, fins al punt que obliga les empreses catalanes a autoesborrar-se, cosa que em recorda el raonament que em va fer l'enyorada Patrícia Gabancho en el meu llibre 'Nosaltres, els catalans'. Em deia: "Catalunya adopta la multiculturalitat esborrant-se ella mateixa. Catalunya és l'únic país del món que s'autoesborra per poder integrar. Però no integra, perquè els altres no es modifiquen".

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.