La Privatització de l'Educació Sexual


  • Comparteix:

toni.garcia

Toni Garcia

Activista d'En Comú Podem


Publicat: el 24/des/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Durant els darrers mesos, s'ha obert el debat sobre l'ús dels telèfons mòbils per part dels nostres infants i adolescents i sobre si s'ha de permetre o no a l'interior de les escoles i instituts. Més enllà de l'aparell electrònic en si, el debat se centra en com es fan servir les xarxes socials, que ja es donen per descomptat que qualsevol aparell té instal·lades. I és que, una vegada més, les tecnologies i les regles del mercat evolucionen i canvien més ràpidament del que definitivament les institucions i sovint les famílies podem fer.

Les xarxes socials porten aquest món de trols i filtres d'Instagram a un públic que li manquen les eines per tenir cap mena de control, amb un nivell de sentit del risc molt baix i una capacitat de prendre bones decisions encara en desenvolupament. Un dels àmbits en els quals poden mancar-los més recursos és l'àmbit de l'educació sexual. No em refereixo només a com evitar embarassos no desitjats o infeccions de transmissió sexual, que, cal dir-ho, no vindria malament una mica de reforç en aquesta àrea; sinó a una educació sexoafectiva bàsica i com gaudir d'una manera emocionalment sana del sexe, a com estimar els nostres cossos i els dels altres.

I és que els pares i mares ens neguem a creure que els nostres fills, que fins ahir encara els havíem d'anar darrere netejant-los el cul, tinguin cap classe de desig sexual. I així és com ho convertim en un tabú, on, en els millors dels casos, tractem de passada en alguna conversa evidentment incòmoda en veure alguna pel·lícula. La LOMCE contempla el concepte d'educació sexual com a punts a tractar dins dels blocs de biologia i salut, però no fa cap referència al sexe com a activitat social i encara menys a com fer un consum responsable del sexe com a producte. I difícilment es pot exigir res a les escoles, que, com bé deia la meva companya Aina Balada en un article previ, tenen "els recursos justos per anar tirant".

Així doncs, ens trobem en una situació de privatització total de l'educació sexual dels nostres fills i filles cap a les xarxes socials i la indústria pornogràfica. I eh, que pot sortir malament? A principis d'aquest mes de desembre, va esclatar la notícia d'un grup de WhatsApp on van ser inclosos alumnes de diverses escoles i instituts de Sant Cugat i on es van compartir vídeos de contingut sexual amb menors. Durant tot l'any, hem sabut de violacions grupals de menors i dirigides a menors arreu del país. És així com, un cop ho posem tot junt, és fàcil veure com la manca d'acompanyament i l'exposició i normalització de relacions sexo-afectives abusives ens porten cap a la situació en la qual ens trobem.

TONI GARCÍA és activista d'En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.