Dret a l'educació, informació i transparència


  • Comparteix:

carme.roca

Carme Roca

Presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat


Publicat: el 20/des/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tothom té clar que l'educació és un dret. Poques sabem que l'accés a l'educació pública és gratuïta i universal i així ho recull la LEC (Llei d'Educació de Catalunya) i dic poques ho sabem perquè totes hem normalitzat que escoles i instituts ens demanin quotes i que les famílies paguem part del servei de neteja d'un institut i/o la reforma d'uns lavabos d'una escola.

Els últims mesos ens hem fet ressò d'un fet greu que algunes famílies estan patint, tenen reconeguda una necessitat econòmica i una motxilla escolar assignada, però no n'han estat informades degudament.

El dret a la informació és un altre dels drets que es vulnera sovint. A la Coordinadora d'Afes recordem la feina que va costar que l'Ajuntament publiqués dades de caràcter general sobre les preinscripcions i matrícula, i si parlem de quotes, el dret a la informació i la transparència ja és ciència-ficció. Paguem quotes de forma "voluntària" i no sabem què inclouen i començar un curs nou és tota una aventura, ja que fins a finals de curs no saps quant t'acabarà costant la broma.

Fa pocs dies es presentava a l'Ajuntament un recull de propostes per elaborar un Pla Local per a una Educació Equitativa, un dels punts que la comissió va considerar de gran importància va ser la de què els centres publiquin les quotes. A Sant Cugat, l'institut Angeleta Ferrer, ja ha començat a publicar a la seva web els imports de totes les quotes, sortides desglossades incloses, es tracta d'un primer pas cap al camí de la transparència.

Aquest curs, des de la Coordinadora, ens hem proposat iniciar una recollida de dades del que aportem les famílies al sistema públic d'educació, tant de forma individual com de forma col·lectiva a través de les afes. L'objectiu és analitzar l'import que assumint cada ciutadà en l'escolarització de cada un dels nostres fills i filles en un sistema públic i que, per llei, és gratuït, però que a la realitat és un sistema públic de copagament. Analitzar en què es gasten aquests diners que aportem de forma "voluntària" a aquest sistema.

Pensem que com a comunitat educativa ens cal molta reflexió sobre aquests tres drets i sobretot en les desigualtats que es generen amb les quotes escolars, cal racionalitzar les despeses dels centres i exigir al Departament que inverteixi el 6% del PIB en educació que és el percentatge mínim que marca la LEC que s'ha de destinar a educació.

CARME ROCA és presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.