El lladre de llibres


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 24/nov/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa uns dies, Cugat Mèdia va informar d'un robatori a la llibreria El Celler de Llibres, de l'avinguda Cerdanyola de Sant Cugat, en què el lladre va robar quatre llibres amagant-los en una bossa. L'home no sabia que les càmeres de l'establiment filmaven tots els seus moviments i que la pel·lícula dels fets seria difosa per aquest mitjà i lliurada als Mossos d'Esquadra amb la denúncia.

Els llibres robats eren del mateix autor, el nord-americà Brandon Sanderson, i tenien un preu de 26,90 euros cadascun; és a dir, que estem parlant d'un cost total de 107,60 euros. Com podem imaginar, un robatori d'aquesta mena té un efecte molt més danyós en una llibreria de barri que en uns grans magatzems. Però davant la creença que els grans magatzems disposen de millors sistemes de seguretat, el lladre va optar per la llibreria d'en Pablo i la Maria i, amb tota la barra, va agafar dos llibres, els va ficar en una bossa que duia tapada per una jaqueta i, tot seguit, va fer el mateix agafant-ne dos més. Finalment, per dissimular, va comprar un conte infantil que valia 13 euros.

No cal dir que la compra d'aquest conte infantil va ser el peatge que el lladre es va autoimposar per no aixecar sospites, com si la persona que finalment deixa unes monedes al taulell no pogués ser la mateixa que abans d'arribar-hi ha lladreguejat per valor d'uns quants bitllets. Fins i tot, com es veu en el vídeo (que ha estat editat, ja que l'estada va ser molt més llarga), l'home es permet demanar un punt de llibre abans de marxar. Realment fa mal que, a més de l'assetjament ferotge que està patint el petit comerç per part de les grans superfícies i d'Amazon, també hagi de ser víctima de robatoris precisament per la seva condició de petit. Cal tenir en compte que les grans superfícies ja preveuen en els seus pressupostos aquesta partida de 'pèrdues' i també la manera de compensar-les. El petit comerç, en canvi, no s'ho pot permetre, i els robatoris li creen un greu perjudici.

Arribats aquí, i partint d'aquest fet, permeteu-me traçar-vos l'inici d'un conte en què un hipotètic autor, dolgut per la indiferència que els mitjans de comunicació dispensen a la seva obra, decideix publicitar-la pel seu compte amb l'ajut d'uns amics que roben llibres seus en diferents llibreries, cosa que, ara sí, atreu l'atenció dels mitjans. 'D'on surt aquesta fal·lera pels llibres del senyor Tal?', es pregunta la premsa. I, ves per on, amb la promoció del seu nom que suposa cada nou robatori, es desferma l'interès social pels seus llibres. Aquí us ho deixo, feu volar la imaginació...

Deixeu-me, tanmateix, fer-li un retret al lladre d'El Celler de Llibres pel fet que el mòbil del seu 'crim' hagi estat el nord-americà Brandon Sanderson: Home, senyor lladre, quina gran oportunitat perduda, la vostra, de robar fent país. Tan romàntic i patriòtic que ens hauria semblat que l'objecte del vostre desig hagués estat, per exemple, una boja i incontenible passió pels llibres de Mercè Rodoreda o Pere Calders.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.