La Catalunya en retrocés de la senyora Vila (PSC)


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 20/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa gaire, la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Sant Cugat, Elena Vila, va fer unes declaracions que no només no tenien res a veure amb la realitat, sinó que pretenien deformar-la, fins al punt de situar Catalunya en el mapa com un país a la deriva per culpa de l'independentisme. Deia la senyora Vila que 'en els darrers 10 anys Catalunya ha retrocedit a conseqüència del Procés'. No és que sigui una afirmació nova, aquesta, atès que coincideix plenament amb la del PP (recordem el tradicional flux de vots de doble direcció entre aquests dos partits en totes les eleccions), però per més buida i reiterativa que sigui cal respondre-la.

Per a un nacionalista espanyol, la normalitat és que Catalunya no pugui ser mai una nació lliure; per a un nacionalista espanyol, la normalitat és que Catalunya sigui sempre una nació subordinada a Espanya com si fos menor d'edat; per a un nacionalista espanyol, ser espanyol equival a progrés, ser català equival a retrocés; per a un nacionalista espanyol, la convivència consisteix en la doctrina del pensament únic. Ens volen callats, obedients, atemorits, submisos. I volen l'independentisme convertit en un mer element folklòric que no posi en perill el seu poder.

Diu la senyora Vila que "la Catalunya d'avui no té res a veure amb aquella Catalunya dividida i enfrontada". Dividida, senyora Vila? Dividida en què? Enfrontada? Enfrontada amb si mateixa, diu? Renoi, quin pensament més arbitrari. Si et desvies del pensament únic, si penses per tu mateix i qüestiones el poder espanyol fomentes la divisió i l'enfrontament. Imposar l'espanyolitat, en canvi, és ordre, pau, harmonia, concòrdia, neutralitat... Déu n'hi do! Si fos un acudit, encara podríem riure. Però el pitjor és que s'ho creuen, estan convençuts que la convivència consisteix en la hispanitat. Per això van envair les antigues colònies d'ultramar, per estendre la convivència. I la van estendre tant, la convivència, que en totes les colònies "en totes!" van sorgir moviments independentistes que els van foragitar. Ara ja només els queda Catalunya.

La senyora Vila posa com exemple de les bondats del PSOE la taula de diàleg, els indults i els acords per la llengua catalana. I, francament, arribats aquí, se'm fa difícil imaginar que hi hagi gent que, proclamant-se d'esquerres, gosi defensar aquest marc mental sense enrojolar-se. Però anem a pams. Taula de diàleg? Quina? La promesa espanyola de fer una reunió mensual dóna un balanç de tres reunions en quatre anys. Tres reunions en quatre anys! I totes aquestes reunions han estat per parlar d'afers merament autonòmics que ja disposen dels seus propis canals per ser tractats. Els indults? Els indults han estat una imposició europea per la discordança que suposa dir-se Estat democràtic i tenir presos polítics. Acords per la llengua catalana? Quins acords? Quants anys ha governat Espanya el Partit Socialista i mai, mai, mai, ha permès que els catalans poguéssim parlar en català al Congreso. Mai, fins que una circumstància merament aritmètica de caràcter electoral ha obligat el Partit Socialista a acatar la demanda de Junts per Catalunya. Tot i això, el Partit Socialista no ho ha fet pas per convenciment. En absolut. Ho ha fet per interessos espuris, per l'ambició de poder continuar governant. Res més.

A Catalunya, senyora Vila, no s'ha trencat mai la convivència. Mai. I per molt que repeteixin aquesta mentida continuarà essent una mentida. La diversitat de pensament no trenca la convivència; el que la trenca és la imposició del pensament únic que vostès pretenen imposar-nos. Per això criminalitzen l'independentisme, per això el vinculen al terrorisme, per això criminalitzen les urnes i els qui les posen, per això hi ha milers de catalans perseguits pels seus tribunals polítics, per això tenen pànic a un referèndum d'autodeterminació, perquè volen que sigui Espanya qui determini la vida de Catalunya. Doncs estan molt equivocats si creuen que el Procés d'alliberament de Catalunya s'ha acabat. Molt equivocats.

Per cert, ja que parlem d'urnes, una dada objectiva: abans de les eleccions municipals, el Partit Socialista era al govern de Sant Cugat. Ara, després d'una forta davallada, és a l'oposició.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.