Reconeixement de Sant Cugat a dos antifeixistes


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 16/jun/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En un dels darrers plens municipals del mandat anterior a Sant Cugat, es van aprovar dues mocions que demanaven un reconeixement oficial per a dos lluitadors antifeixistes. Una va ser la presentada per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), de dedicar un espai públic a l'economista i pacifista Arcadi Oliveres, que va morir ara fa dos anys. Oliveres, fill predilecte de Sant Cugat, era un home que no només parlava de fraternitat universal, sinó que aportava arguments humanístics prou sòlids per fer palès el suïcidi a què sembla abocat el planeta amb la cursa armamentista. El problema és l'afany de dominació d'individus i països amb prou poder i diners per imposar els seus deliris de grandesa sotmetent pobles més febles així com el negoci que en fan països tercers (Estat espanyol inclòs) en benefici de la seva indústria de guerra. L'Arcadi Oliveres, amb dades objectives, els retratava perfectament en les seves conferències.

L'altra moció aprovada va ser la que provenia d'Arran per a Guillem Agulló, el jove independentista de Burjassot, Horta Nord, que l'abril de 1993, ara fa just trenta anys, va ser assassinat per un grup d'ultradreta. Un crim polític en tota regla. Dissortadament, prou que ho sabem, a l'Estat espanyol no hi ha més crim polític que ser independentista. El sol fet de ser-ho ja et converteix en objecte d'espionatge, persecució, agressió, inhabilitació, assetjament, empresonament o exili. Per això, per posar les urnes al carrer, et poden caure catorze anys de presó, els mateixos que li van posar a Pedro Cuevas, l'assassí material de Guillem Agulló (els còmplices van sortir-ne impunes), i per això, també, Cuevas només va haver-ne de complir quatre. Quatre anys per matar algú tot cantant el 'Cara al sol'. Estem parlant del mateix Estat espanyol que bloqueja la investigació del Catalangate, que es nega a demanar perdó per l'assassinat del president Companys, que encara avui protegeix el judici que va condemnar a mort Salvador Puig i Antich i que continua emparant Rodolfo Martín Villa, exministre feixista contra el qual, des de l'Argentina, es va dictar una ordre de captura internacional per crims contra la humanitat comesos en la massacre de Vitòria l'any 1976.

Totes dues propostes, com dic, van ser aprovades i ben aviat, esperem-ho, hi haurà a Sant Cugat dos carrers, o dues places, o dos espais urbans amb el nom d'Arcadi Oliveres i Guillem Agulló. El primer va morir als setanta-cinc anys víctima d'un càncer de pàncrees, el segon va morir amb només divuit anys víctima de l'odi contra els seus afanys de democràcia i llibertat. A Sant Cugat els mantindrem en el record.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.