"Aquesta és una crida a tots els nostres amics. A tots aquells amb qui hem gaudit durant els darrers vint-i-dos anys de moments inoblidables al voltant dels llibres. El Celler de Llibres està en un moment molt delicat. La caiguda de vendes generalitzada, unida a l'increment de costos fixos (lloguer, llum, aigua...) ens ha deixat en una posició molt vulnerable. Necessitem liquiditat i tots ja sabem el que significa entrampar-te amb un banc...Però vosaltres podeu col·laborar per canviar aquesta situació. El nostre lema ha estat sempre "llibres per a un món millor". Si us plau, no deixeu que el nostre somni es perdi en la foscor. Ajudeu-nos a salvar El Celler de Llibres!"
El Celler de Llibres, però, no es limita a demanar que els santcugatencs pensin en l'establiment a l'hora d'adquirir llibres, sinó que ofereix vals de compra que van dels 20 als 200 euros per ser utilitzats des d'ara mateix fins al 5 de gener del 2023. Aquests vals, d'altra banda, es poden fer servir sencers o fragmentadament o com a vals regal. És a dir que, qui ho desitgi, en comptes de regalar uns llibres concrets, pot obsequiar l'altra persona amb un val personalitzat per tal que aquesta l'empri adquirint els títols que vulgui. I, a més a més, hi ha l'al·licient que els vals inclouen un 5% de descompte en el preu de venda.
Aquesta situació contrasta amb la de Calonge, Baix Empordà, on el mes de maig de l'any passat, l'Ajuntament va fer una convocatòria per poder esdevenir 'poble de llibres' destinant set locals buits a l'obertura de llibreries. I l'èxit va ser immediat, atès que abans de Nadal, només set mesos després, les set noves llibreries ja eren una realitat. Cal tenir en compte que Calonge té poc més d'11.000 habitants. És el poble, per cert, on hi ha enterrada l'actriu britànica Madeleine Carroll, que tant estimava Calonge i Catalunya. A Sant Cugat, en canvi, tenim 94.000 habitants i els números no surten. Què hem de fer?
Desconec la situació del sector en els països del nord d'Europa, però els hàbits de lectura dels seus habitants són espectacularment superiors als de Catalunya. Aquí llegim poc. Més que a Espanya, és cert. Però no és amb els països que estan per sota, que ens hem d'emmirallar, sinó amb els que estan per damunt. Aquests darrers han de ser el nostre referent. Hi ha poques coses que siguin tan humils i alhora tan gratificants com un llibre. T'acompanya allà on vulguis o t'espera a la tauleta de nit i és un plaer de l'esperit que la seva història, els seus personatges, les seves pàgines t'hagin atrapat de tal manera que frisis per reprendre'n la lectura. De vegades... De vegades et trobes amb un llibre que llegeixes en pocs dies i que, ves per on, et deixa una empremta que ja no s'esborra mai.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.