Centrem, una operació al servei d'Espanya


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 20/mai/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La maniobra de Centrem, el nou partit d'Àngels Chacón, és molt pròpia d'aquelles formacions que les urnes han deixat sense representació parlamentària. Consisteix a canviar-se el nom. Res més. Omplen uns fulls amb aquella retòrica que sembla que vol dir alguna cosa però que no diu res, que no compromet a res, que no obliga a res i, tot afegint-hi alguns noms políticament erràtics, noms que mai no han posat en risc la seva nòmina ni el seu estatus per defensar la llibertat de Catalunya, es presenten com la solució de tots els mals per tal que els catalans ens centrem, perquè, segons ells, estem descentrats, molt descentrats. Es veu que necessitem un psicoanalista. Ja veig que haurem de cercar l'arrel del 'problema català' en la relació amb la nostra mare quan érem infants.

Centrem, diguem-ho clar, és un refregit d'Unió Democràtica i del PDeCAT, amb el suport d'alguns exconvergents de vol gallinaci allunyats de l'ideari netament independentista i també de persones d'ideologia nacionalista espanyola. És l'artifici que ha cuinat la defenestrada Àngels Chacón, que no va suportar que el president Torra, molt lúcid, li retirés la confiança i la destituís com a consellera d'Empresa tot deixant-la sense presència mediàtica.

El PDeCAT era conscient que, perduda la representació parlamentària, els regidors que li queden en alguns ajuntaments de Catalunya seran foragitats en les properes eleccions municipals del maig de 2023 i, per tal que tot continuï igual, calia fer veure que tot canvia, encara que només sigui el nom. Però independentment d'això, ¿què és Centrem i quin és el seu ideari? Doncs Centrem és la dreta catalana, successora ideològica de la Unió de Duran i Lleida, amb certa terminologia actualitzada d'acord amb la Catalunya del 2022. Només això. Un dels termes actualitzats que utilitza és el de 'independentista'. Unió no el deia, és clar. Ara, però, les màscares han caigut i no és possible dir-se catalanista sense ser independentista per la senzilla raó que tot 'catalanista' que no vulgui una Catalunya lliure és en realitat un espanyolista, atès que és Espanya, no pas Catalunya, la nació que ell considera sobirana. Dir-se 'catalanista', per tant, és pur regionalisme (la 'patria chica'), una tapadora i un exercici de cinisme. PSC i Podemos són un fidel retrat d'això.

Centrem ens diu que és 'independentista'. Però quan els sents et preguntes quants segons passaran abans no arribi el 'però...'. I efectivament arriba. I tant que arriba! Obren la porta a l'autodeterminació de Catalunya, sí, però... 'Però què?', els demanes. I com que veus que s'ho agafen amb molta parsimònia, tornes a demanar: 'Però què?' I aleshores, posant cara de seny i de molta profunditat de pensament, afegeixen: "Però només en el marc i en compliment de l'ordenament jurídic". I ja els has atrapat. No són independentistes. Si la independència els la serveixen en safata, com si els hagués tocat la Grossa de Cap d'Any, no hi faran fàstics, això no, però desobeir la justícia i els tribunals franquistes de l'Estat espanyol, mai! Clar i català: legitimen per escrit la justícia espanyola i el seu dret a multar, inhabilitar, apallissar, empresonar, exiliar i espiar tots aquells catalans que no s'hi subordinin. Legitimen, de fet, per més que ho neguin, la violació sistemàtica que l'Estat està fent dels drets humans, en nom de la 'unidad de España', perseguint, com fan les dictadures, tota persona desafecta al règim. Legitimar l'ordenament jurídic espanyol és legitimar tot això.

És així perquè quan dius que acceptes la independència del teu país només si està beneïda pel marc i l'ordenament jurídic espanyol estàs dient també que aquella és la teva justícia, que la reconeixes i que t'hi subordines. I com que saps que l'Estat espanyol, per si mateix, mai de la vida beneirà l'autodeterminació de Catalunya, ni tan sols un referèndum, saps també que la independència de Catalunya, per la teva via, és impossible. Per tant, dient-te 'independentista', menteixes. Ets un frau.

En realitat la missió de Centrem és exactament la mateixa que la de les eleccions anteriors: esgarrapar els vots d'alguna gent despistada per torpedinar el primer dels dos partits netament independentistes, que són Junts per Catalunya i la CUP. I és que, al capdavall, Centrem és un talp de l'Estat espanyol destinat a afeblir Junts, el partit que Madrid més odia. Centrem és una operació d'Estat. D'Estat espanyol.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.