El dia dels enamorats és el 23 d'abril


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 11/feb/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

S'acosta el 14 de febrer i cada cop s'intensificaran més els anuncis comercials a ràdio i televisió empenyent-nos a consumir amb el pretext que el 14 de febrer és el dia dels enamorats, un dia en què, pel que sembla, totes les parelles s'han de regalar coses. Doncs no és així. Ho serà en altres països, però no a Catalunya. El 14 de febrer no és res més que un dia com qualsevol altre a casa nostra per la senzilla raó que els catalans ja tenim aquesta data, que és la diada de Sant Jordi.

Resulta bastant absurd, a més de grotesc, que alguns establiments comercials de Catalunya pretenguin 'fer caixa' dos cops l'any per un mateix concepte. És absurd, grotesc i poc ètic. És com si pretenguessin 'col·locar-nos' dos cops el Dia del Pare o dos cops el Dia de la Mare. Cada any té les seves festivitats i de la mateixa manera que no hi ha dos dies de Reis o dues nits de Sant Joan, tampoc no hi ha dos dies dels enamorats.

Val a dir que no totes les botigues es presten a aquest joc brut. N'hi ha de nobles i coherents que saben molt bé que el dia dels enamorats, a Catalunya, se celebra per Sant Jordi i no diferencien el 14 de febrer del 13 o del 15. Però n'hi ha d'altres que pretenen menjar de tots els plats i que s'hi apunten per veure qui pica. Posats a fer, em pregunto per què no s'inventen un tercer dia dels enamorats. Atès que el 14 de febrer i el 23 d'abril estan molt junts, podrien mirar de 'col·locar-nos' un tercer a l'estiu o a la tardor. El 14 de juliol o el 23 de novembre, per exemple. La idea és bona, eh? I lliure de drets d'autor.

La maniobra de les dues dates denota un desarrelament del país, per part dels comerços que es presten a aquest joc. Indica menfotisme, afany de lucre i poca estimació pels trets que configuren la personalitat de Catalunya. Ja entenc que hi ha qui fa mans i mànigues perquè esborrem aquests trets i deixem de ser qui som tot convertint-nos en part d'una altra cosa, però hauríem de tenir més autoestima com a catalans i no prestar-nos a unificacions que només tenen dos objectius: despersonalitzar-nos i buidar-nos la butxaca. Les associacions de comerciants haurien de vetllar perquè no hi hagi establiments que, ja sigui per cobdícia o per manca de reflexió, desacreditin tot el gremi. El dia dels enamorats a Catalunya és el 23 d'abril, diada de Sant Jordi. No n'hi ha cap més.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.