'Pedra i Sang' al lloc que li correspon


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 12/nov/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Em sembla una molt bona notícia que l'obra 'Pedra i Sang', de Josep Maria Jaumà, amb direcció de Dolors Vilarasau, torni a la Sala Capitular del Monestir pels volts de Nadal. 'Pedra i Sang' és una obra emblemàtica de Sant Cugat i el fet de representar-la ha esdevingut una tradició que enguany té una significació especial, ja que serà la del seu vintè aniversari.

Si dic que és una bona notícia no és només perquè l’any passat, arran de la pandèmia, les representacions es van haver de traslladar al Teatre-Auditori, sinó perquè darrerament s’havia parlat força de fixar La Unió com a escenari habitual i prescindir de la Sala Capitular. Hi havia la temença que la Sala Capitular, en no tenir més que un únic accés, no complís els requisits de seguretat establerts per als espectacles públics. Però 'Pedra i Sang', com sabem, no és pas una obra que es representi a porta tancada i, a més, la capacitat d’espectadors que té l’espai és molt petita. De fet, aquest és un dels seus encants, el caràcter familiar de les representacions fruit de la proximitat entre els fets que s’escenifiquen i les persones que ho miren.

La Unió serà un espai per fer-hi moltíssimes coses interessants, però no és el lloc adient per a 'Pedra i Sang'. Hauria estat un error, per tant, canviar-la de lloc, atès que es tracta d’una obra que narra justament les intrigues econòmiques i de poder que hi havia al Monestir l’any 1350 i que van culminar amb l’assassinat de l’abat Biure a l’altar major durant la Missa el Gall. Vull dir que el fet que l’obra es representi dins del mateix Monestir, li dóna una força extraordinària i li imprimeix un caràcter de versemblança molt superior al que li podrien donar les parets de qualsevol altre escenari per bonic que fos. No és que l’obra no tingui prou valors per ser representada fora de la Sala Capitular, al contrari, en té molts, de valors, però no podem oblidar que el Monestir no és només un escenari de l’obra. El Monestir és un personatge més de 'Pedra i Sang'.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.