Pensa el Govern treure el català del pou?


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 5/nov/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa gaire, en una entrevista a Cugat Mèdia, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, feia una declaració de bons propòsits, molt lloables tots, i, interpel·lada sobre l'estat de postració de la llengua catalana que indiquen les dades, responia amb un diagnòstic ben cert, en el sentit que 'fa 40 anys vam pactar uns acords de mínims', que 'el judicial és un àmbit difícil, també l'audiovisual o molts altres', que 'podem anar al metge i que no ens entengui en català', que 'no tothom sap parlar o escriure en català', que 'la Corporació Catalana ha de fer un esforç per tal que el català sigui més present', i que 'el català és cosa de tots'.

Doncs sí, és així, i encara hi podríem afegir-hi moltes més coses. El problema és que el diagnòstic ja el sabem, el diagnòstic fa molts anys que està fet per la senzilla raó que la llengua catalana no viu un estat de postració circumstancial, com si fos una recessió temporal, de dos o tres anys, sinó que fa molts anys que dura. Anys durant els quals persones expertes han elaborat brillants i lloables diagnòstics que, en cap cas, han servit perquè aquells que havien d'actuar en conseqüència traguessin la llengua catalana del pou. En descàrrec d'alguns es pot adduir que les armes de règims dictatorials impedien anar més lluny, però, per posar-ho més a la vora, fa més de quadre dècades que se'ns diu que l'Estat espanyol no és una dictadura i, tanmateix, l'administració de justícia no és que ignori el català, és que hi està visceralment en contra, i a l'etiquetatge, a les instruccions dels electrodomèstics, als prospectes dels medicaments, al doblatge cinematogràfic, a les universitats..., la presència de la nostra llengua és simbòlica. I al Congrés espanyol està prohibida! I al Parlament Europeu no es pot usar perquè Espanya no li vol donar rang de llengua oficial. Es pot parlar maltès, amb una població no superior al doble de la l'Hospitalet de Llobregat, però no català.

Aquesta és la realitat, una realitat que ens diu que la llengua catalana només té una presència notable en els organismes públics, però insignificant fora d'aquest àmbit. Pel que fa als nouvinguts, de seguida descobreixen que no els cal saber català per viure a Catalunya, perquè amb l'espanyol ja en tenen prou. Per això són minoria els que fan del català la seva llengua vehicular. I és que si hi ha una llengua que cal saber per viure a Catalunya no és, paradoxalment, la llengua pròpia de Catalunya, és l'espanyol. Això sense oblidar tots els creadors culturals que, ja sigui en llibres, teatre o pel·lícules, opten per l'espanyol. El català el deixen per parlar-lo amb la iaia.

La pregunta és senzilla: què està fent i què pensa fer el govern de Catalunya per normalitzar la llengua del país? Què està fent i què pensa fer per treure la llengua catalana del pou i capgirar la caiguda en picat del seu ús i solidificar la necessitat de saber-la? La llengua catalana no necessita més diagnòstics. Podríem empaperar tot Catalunya amb els diagnòstics que hem fet. La llengua catalana necessita que els qui governen el país hi creguin i prenguin les mesures dràstiques conseqüents no pas per allargar-li l'agonia amb engrunes en forma de quotes, sinó per fer-la imprescindible per viure a Catalunya i equiparar-la en salut al danès, al portuguès o al neerlandès. Què pensen fer? Què pensa fer el Departament de Política Lingüística?

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.