Homofòbia també als Mossos?


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 1/oct/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Àngel Exojo, el jove de vint anys que va patir una agressió homòfoba a la plaça de l'Onze de Setembre de Sant Cugat, durant la Festa Major, es preguntava, en declaracions a Cugat Mèdia: 'M'han de matar, perquè es consideri una agressió homòfoba?'. La pregunta tenia relació amb el tracte de menyspreu que va rebre per part dels Mossos d'Esquadra quan va denunciar l'agressió. Tan gran fou aquest menyspreu que l'Àngel diu: 'Em vaig trobar en una situació tan desagradable que estava entre 'salto i li dic quatre coses o callo perquè em faci cas?' Em vaig sentir intimidat i molt incomprès'.

L'agressió, que va consistir en un cop al cap sota el crit de "maricón", és repugnant. Però ho és encara més la reacció dels Mossos com a receptors de la denúncia. Dic que encara ho és més, perquè si hi ha algú que no pot ser homòfob és la policia, un cos que, per la seva condició de servidor públic, té l'obligació d'acollir i defensar tota víctima d'una agressió. El calvari policial que espera tot sovint a les víctimes de violació o d'agressió homòfoba, en el moment de la denúncia, és tan inquietant que són moltes les que hi renuncien. I és que una cosa són els discursos polítics, sempre vistosos i llampants, i les declaracions a premsa dels comandaments, i una altra el comportament d'aquells que haurien de materialitzar el discurs i els bons propòsits al carrer.

Ja sé que és difícil esperar certa sensibilitat en aquest terreny, tractant-se de cossos armats units universalment per la testosterona. No tots els homes són iguals, és cert, i també hi ha dones, al cos; de fet, potser arribi el dia que les coses canviïn, però ara com ara les policies d'arreu del món, com els exèrcits, són un món profundament masclista. I el masclisme, sempre ha tingut la necessitat d'exhibir-se per mitjà del menyspreu als homosexuals. Insegurs inconscientment de la seva masculinitat, aquests individus necessiten l'homosexual per créixer-se davant d'ell i sentir-se més homes.

Vivim en una societat masclista i l'actitud fatxenda dels Mossos amb l'Àngel Exojo n'és una simple aresta. Una aresta amb uniforme. I el més trist és que tot, absolutament tot, empara aquests agents. Les grans paraules dels seus caps i del conseller d'Interior no guarden cap relació amb el tarannà d'aquells agents que degraden el cos amb el comportament descrit. La prova és que no els passarà res de res. Cap investigació, cap reprovació, cap correctiu.

L'Àngel Exojo, amb bon criteri, opina que no són els homosexuals, sinó els homòfobs, els qui s'haurien de sentir insegurs al carrer. Però ja veiem que la realitat és just la contrària. El menyspreu dels agents als quals l'Àngel es va adreçar per denunciar el delicte d'odi sofert constitueix la millor cobertura a l'homofòbia.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.