Quant a la segona qüestió, comparteixo plenament la visió d'Isabel Galí. De fet, comparteixo el conjunt de la seva conferència. Galí considera que els mitjans de comunicació tenen "una responsabilitat extra pel que fa a la protecció dels drets humans, perquè som un element vital de transmissió de missatges polítics i perquè som imprescindibles per explicar i denunciar la vulneració d'aquests drets". M'agrada molt quan diu que "si la guia són els drets humans, hi ha un moment en què els periodistes hem de triar i prendre partit".
Tot sovint, darrere d'un esclat de violència ciutadana, posem per cas, s'hi amaga la violència molt més perversa d'un poder que l'exerceix a l'ombra. L'esclat de la gent és sorollós, surt a la tele i ens posem les mans al cap. Però quina n'és, la causa? No hi ha causa? L'esclat violent no és la conseqüència de res? Jo, com a escriptor i periodista, considero que el periodista té el deure ètic de prendre partit davant la violació dels drets humans. Cap posició eclèctica o equidistant és admissible en aquestes circumstàncies. S'ha d'informar amb el cap fred, naturalment, sense caure en el component emocional, perquè una crònica periodística no és un film de ficció, però si s'estan violant els drets humans cal denunciar el violador i informar de quina és la seva praxi.
Com diu Isabel Galí, "cada vegada són més desvergonyides les declaracions dels líders internacionals sobre la no importància de violar els drets humans. Abans aquest era un motiu de vergonya internacional". Aquesta és la realitat, certament. Però nosaltres també en som responsables, perquè si el desvergonyiment del poder ha augmentat, deu ser perquè el marcatge de la societat ha minvat. És una llei universal que com més submisa es mostra la víctima més és creix l'opressor. A Catalunya en sabem molt, d'això, en relació amb l'Estat espanyol. El periodista no té només el dret de prendre partit davant la violació dels drets humans, en té l'obligació. La té com a periodista i la té com a ésser humà. Altrament, n'esdevindria còmplice.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.