L’experiència de conviure dues persones les 24 hores del dia durant dos mesos i mig va molt més enllà dels experiments científics que s’han fet en aquesta matèria. Si parelles, famílies, amistats, etc., poden saltar pels aires al cap de vuit dies de romandre tancats entre quatre parets, imaginem-ne l’efecte en un tancament de 75 dies. Per fer-nos una idea del que significa, n’hi ha prou que pensem en la importància que té saber triar bé les persones a l’hora de viatjar de vacances. Al principi tot són somriures, però quan algú té predilecció pels museus o l’arquitectura i els altres pel mar o la muntanya, malament rai. I això només durant una setmana, tenint cadascú cambra pròpia a l’hotel, hores pròpies per escampar la boira a títol individual i contacte divers amb altra gent. Com s’ho farien si, en lloc de 8 dies, en fossin 75 tancats en un pis sense veure més cares que les seves?
El que dic no té res de científic, és només una reflexió personal, però diria que la clau del confinament rau en el fet que no permet maquillar la realitat. En un dia normal, les parelles entren i surten de casa, treballen fora, dinen fora, tracten amb moltes persones, tenen vivències, etc.; en un període de confinament, en canvi, tot això desapareix i els dos membres de la parella es veuen impedits d’interactuar amb ningú més i de gaudir d’un espai de respiració individual que no sigui la cambra de bany. Sí, és clar, es poden tancar unes hores o una estona en una habitació per treballar, però ja ens entenem, oi?
Sóc conscient que la comparança que ara faré és un xic peregrina, però permeteu-me que la faci: beure moderadament en moments determinats pot ser molt agradable i estimulant; estar un període curt tancat a casa per tal de culminar un objectiu específic que requereixi concentració, pot ser molt efectiu i satisfactori. Tanmateix, aquestes dues coses fetes amb desmesura, tenen efectes directes en el nostre cos, en la nostra ment i en el nostre comportament. Quan els efectes són negatius, la tendència és culpar-ne l’alcohol o el confinament: ‘Anava begut i no sabia el que em feia’, ‘Duia tant de temps confinat que els nervis se’m menjaven i vaig clavar puntades de peu a la meva dona’. Romanços! Ni l’alcohol ni el confinament tenen cap culpa que aquell individu sigui violent. L’alcohol o el confinament no han fet res més que treure a la llum allò que ja duia a dins. Altrament, tota la gent en estat etílic o en estat de confinament seria violenta.
Per la mateixa raó, el confinament tampoc no ha estat la causa de cap separació matrimonial. Allò que de debò ha fet el confinament ha estat mostrar el substrat de divergències que ja existia en la parella amb anterioritat així com l’allunyament sentimental que s’havia produït entre ells i que la por a agafar el bou per les banyes i per les distraccions del dia a dia mantenien ocult. Una convivència tan intensa i sense treva durant dos mesos i mig no admet bou per bèstia grossa i, tard o d’hora, la veritat acaba sobreeixint. En aquests casos, el confinament ha estat una ratera matrimonial. Però pensem també en els moltíssims matrimonis que han superat la prova sense problemes. En aquest cas, el confinament, ha estat per a ells un test de resultat excel·lent que els ha confirmat que quan van decidir viure junts no anaven errats. Aquests, doncs, seguiran endavant, i els altres... els altres començaran una nova vida. Però què passa amb els que són al mig? Què passa amb els que la fi del confinament els ha deixat un mar de dubtes? El temps els ho dirà.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.