Carles Birbe, vint anys en el record


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 20/mar/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Va ser un fatídic 9 de març de l'any 2000, que vaig perdre Carles Birbe. Era un dels millors amics que he tingut, un home amb un cor immens, gegantí, i la seva mort sobtada, amb només 46 anys, em va deixar en estat de xoc. Em van comunicar el decés per telèfon i no m'ho podia creure: 'Com dius?', vaig demanar. I m'ho van repetir: 'En Carles és mort'.

L'enterrament va ser multitudinari. Fill de Sant Cugat i conegut per tothom com a ànima de la botiga de plats i olles del carrer de Valldoreix, 26, la ciutat va voler acomiadar en Carles. I cal dir que ben aviat es va poder veure fins a quin punt era l'ànima d'aquell concorregut establiment, ja que sense ell, i morta la mare, va decaure d'immediat. Els llocs els fan les persones, i quan aquestes persones ja no hi són, els llocs deixen de ser el que eren i esdevenen una altra cosa.

En Carles, en Xarli, per als amics, patia d'asma des de feia un cert temps i estava obligat a dur sempre a la butxaca un inhalador, però era un home molt anàrquic, molt ingovernable, i la disciplina no era precisament el seu fort. Transgressor de mena, li va costar bastant assumir que no podia continuar fumant. El tabac era un enemic declarat del seu mal. Ell ho sabia i s'hi esforçava, però no sempre feia bondat, i, un dia que no tenia l'inhalador a prop, la cosa es va complicar. La Rosa, la seva estimada companya, el va dur ràpidament a urgències, però no van ser-hi a temps de salvar-lo.

Jo estava consternat, perquè l'episodi en si mateix no era inevitablement mortal. Va ser una qüestió de minuts. Una maleïda i tràgica qüestió de minuts. La nostra existència està sovint subordinada a la diferència que hi ha entre un minut i un altre. I hi ha vegades que aquell minut, aquells insignificants 60 segons, valen tota una vida. Ara fa justament 20 anys d'aquells atziacs 60 segons, i ho he volgut recordar aquí. En la meva ment, en Carles és viu. Sempre ho serà.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.