Hom pot pensar que un empresari, sigui home o dona, és sempre un empresari, però no és ben bé així. És un reduccionisme simplista que es fonamenta en un tòpic que no aporta absolutament res i que distorsiona la realitat. D'empresaris, n'hi ha de tota mena. De fet, n'hi ha molts que són alhora treballadors amb una jornada laboral més llarga que el seu personal. És cert que hi ha empresaris explotadors, per descomptat que sí, però també ho és que hi ha treballadors barruts. Tots els àmbits de la vida tenen les seves variants i els seus matisos, i la diferència entre home i dona n'és un de molt important.
D'entrada, el tarannà menys bel·ligerant i més conciliador que caracteritza la dona pot ser en les altes esferes un bon contrapunt a la glaciació de les relacions humanes a què sembla abocar-nos l'evolució tecnològica. Una evolució tecnològica que té efectes meravellosos i que afavoreix la comunicabilitat, però que virtualitza, no pas humanitza, la comunicació entre les persones, i que, a més a més, les converteix en presoneres d'un poder invisible que en tot moment sap on són i què estan fent.
Ja fa molts anys que la dona es va incorporar al món laboral exterior (el domèstic, també era i és una feina), però encara falta molt perquè la dona ocupi amb naturalitat els llocs de direcció més elevats de les grans empreses i desaparegui el topall que li ho impedeix. Només cal mirar, per exemple, la foto de grup dels Premis Cambra que concedeix anualment la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, en què les dones que hi apareixen es poden comptar amb els dits d'una sola mà. De fet, el món empresarial, en aquest sentit, no difereix dels mons polític i econòmic. Guaitem les fotos de grup respectives i veurem reflectida la mateixa realitat. Els homes hem estat educats per a reafirmar-nos per mitjà de la materialització d'allò que volem. Tot el que no sigui això és un fracàs. Ens cal, li cal al món, un enfocament més femení de les coses, un enfocament més receptiu, més empàtic, més cerebral i menys genital dels afers de la vida.
VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.