2.000 vots independentistes més a Sant Cugat


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 31/mai/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una de les coses bones de les eleccions és que ajuden a mostrar aspectes de la realitat que la demagògia sovint pretén amagar. Ho hem vist en aquestes eleccions municipals a Sant Cugat, en què els resultats han mostrat en xifres quin és el teixit social del municipi i quina és la seva posició ideològica en clau nacional.

L'observació per partits ens dóna 12.144 vots per a Junts per Sant Cugat (amb 9 regidors), 8.188 per a ERC (amb 6 regidors), 5.360 per al PSOE (amb 4 regidors), 5.188 per a Ciudadanos (amb 3 regidors), i 4.871 per a la CUP (amb 3 regidors). I si mirem els resultats de les eleccions del 2015 veiem que Junts per Sant Cugat ha perdut 1.380 vots, ERC n'ha guanyat 4.088, el PSOE 2.994, Ciudadanos 461, la CUP n'ha perdut 690, i el PP, que en tenia 2.294, els ha perdut tots. Però aquestes xifres diuen més coses.

Una de les coses que ens diuen és que Sant Cugat és un feu independentista extraordinàriament sòlid i que els partits nacionalistes espanyols tenen un topall que els resulta del tot insuperable fins i tot quan augmenta la participació. Ho demostra el fet que el 2015 les sigles dependentistes tenien només 7 regidors i, aquest 2019, continuen tenint 7 regidors davant dels 18 independentistes. Dit d'una altra manera, en les eleccions del 2015 van sumar 9.387 vots, i enguany, en què la participació ha augmentat del 61,1% al 70,85%, tan sols han aconseguit 1.161 vots més. I, per si fos poc, han vist com els santcugatencs expulsaven el Partit Popular de l'Ajuntament. Jo mateix, responent a una pregunta de Cugat.cat, el 10 de maig passat, vaig predir la desaparició del PP.

Per contra, les forces independentistes, representades per Junts per Sant Cugat, Esquerra i la CUP han experimentat una puja altament significativa: l'any 2015 van tenir 23.185 vots i aquest 2019 n'han obtingut 25.203. És a dir, 2.018 vots més. Tot plegat ens indica que aquells partits que diuen que parlen de 'las cosas que realmente interesan a la gente' no connecten amb la realitat, i així els va a les urnes. S'entén que essent, com són, amants de la captivitat, els tregui de polleguera que hom parli de llibertat; però, com s'ha vist, és una actitud molt poc intel·ligent que els aboca al fracàs permanent.

La meva felicitació, per tant, als tres partits independentistes per la seva rotunda i espectacular victòria a Sant Cugat, i en especial a Carmela Fortuny per ser la candidata més votada, valorada i estimada.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.