22 anys de l’atemptat al Pi d’en Xandri


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 5/abr/19
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara fa exactament vint-i-dos anys de la Marxa Infantil que es va fer a Sant Cugat en defensa del Pi d’en Xandri, arbre simbòlic i molt estimat del municipi, arran de l’agressió brutal que va patir per part d’uns individus que l’any 1997, amb tota covardia, nocturnitat i traïdoria, van intentar calar-li foc per tal de destruir-lo.

Realment cal molta malignitat per fer una cosa així a un pi pinyoner que té datada la seva germinació l’any 1774. Durant molt de temps hi ha haver una persona anònima que oferia una elevada xifra de diners a qui donés informació sobre la identitat dels agressors, però fou debades. D’aleshores ençà, han circulat diverses teories: des d’un acte de pur vandalisme fins a un intent de d’eliminar aquest patrimoni natural i facilitar-ne la urbanització per fer-hi pisos. En aquest darrer cas, els inductors haurien estat unes mans negres vinculades al negoci del totxo.

Per sort, el Pi d’en Xandri es va refer de l’atemptat i, com dic, és un símbol molt estimat pels santcugatencs, que en cap cas no permetrem que aquell entorn natural sigui violat per les excavadores dels especuladors i de les màfies que, si poguessin, arrasarien sense escrúpols tots els boscos del planeta.

Ara fa unes dies, el Club Muntanyenc i l’esplai Sarau van tenir la feliç iniciativa de recordar aquells fets pintant un mural al parc de la Pollancreda acompanyat d’una exposició amb els moltíssims articles i notes de premsa que van abordar la qüestió, així com dibuixos al·lusius dels participants de la Marxa Infantil del 1997. Jo, en concret, tinc molt presents aquell dia i aquella Marxa, perquè precisament vaig ser l’encarregat de llegir el Manifest de l’acte just al costat del Pi d’en Xandri i de centenars de persones. Vint-i-dos anys després, la unitat i fermesa que vam mostrar en aquell moment roman inalterable i els santcugatencs continuem dient no a la destrucció del nostre patrimoni natural.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.