La bibliofòbia de Ciudadanos


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 21/des/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'aversió de la dreta espanyola a la cultura ha estat manifesta al llarg de la història perquè com més inculta és la gent més fàcil resulta dur-la a les files del totalitarisme per mitjà de la demagògia. Els partits totalitaris detesten el conreu del coneixement perquè fomenta l'esperit crític, i l'esperit crític és refractari a les dèries supremacistes. En una societat culta, aquestes dèries, les dèries amb una visió monolítica del món i dels pobles que el configuren, no tenen possibilitat de fer-hi arrels i passen sense pena ni glòria. Només cal veure quin és el pressupost que l'Estat espanyol dedica a la cultura. En els pressupostos del 2018: un 0’2%.

La ultradreta espanyola, és a dir, Vox, PP i Ciudadanos, que són partits que pesquen els seus vots en les aigües tèrboles de la ignorància i del totalitarisme, malden per dominar les institucions de Catalunya, des de la Generalitat als ajuntaments, i fan mans i mànigues per erosionar tota acció que porti a terme un govern municipal independentista. No hi fa res que aquests governs municipals siguin el reflex democràtic del veredicte de les urnes. Els partits esmentats odien les urnes que no els són favorables, i allò que no poden aconseguir amb vots intenten fer-ho realitat per mitjà d'operacions de descrèdit emmascarades.

Aquest és el cas de la fantasmagòrica Plataforma 'Salvem Parc Barnils', a Sant Cugat, darrere la qual hi ha Ciudadanos i un 'Manifiesto' ('redactado en español' menys el títol, perquè la màscara no els permet dir 'Salvemos' en lloc de 'Salvem'), contra la instal·lació de la nova biblioteca central que substituirà l'actual pel fet d'haver-se quedat petita amb relació a la població de la ciutat. Com hem dit, per a la ultradreta tota inversió en cultura suposa un atemptat a les butxaques i cal evitar-la. Per això en blasmen el cost, que serà de nou milions d'euros, perquè, segons ells, la ciutadania no ho necessita. No ho necessita, diuen, 'habiendo problemáticas y factores de riesgo hoy por hoy en Sant Cugat, como la falta de seguridad de los ciudadanos (interessant l'autocita), que estamos siendo expoliados (de l'espoliació espanyola de Catalunya no en diuen res) con una media de tres robos en hogares al día'. Al final, la mala consciència dels redactors del 'Manifiesto' es fa ben palesa i acaben autoproclamant-se 'defensores de la cultura'.

Doncs bé, hi ha una cosa que aquests 'defensores de la cultura' no entenen, i és que la cultura no és mai una despesa. Mai. La cultura sempre és una inversió. Una inversió que protegeix la ciutadania de la demagògia i de la tirania. El més còmic de tot plegat, però, és que l'ultranacionalisme espanyol es proclami defensor d'un parc (talment com si hagués de desaparèixer) que porta el nom d'un periodista tan inequívocament independentista com Ramon Barnils. Irònic com era, en Ramon es deu fer un tip de riure veient des de la tomba la pancarteta i el Manifiesto de l'esmentada plataforma amb el seu nom. Són els mateixos que, si governessin, el primer que farien seria canviar el nom del parc.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.