Carrers amb noms feixistes


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 4/mai/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Penso que és una bona proposta, la que planteja Esquerra Republicana de substituir els noms d'alguns carrers de Sant Cugat dedicats a figures locals vinculades al feixisme en consonància amb les recomanacions establertes pel Grup d'Estudis Locals en el seu informe de juny de 2017. Concretament, la proposta demana els canvis de nom d'aquests tres llocs: avinguda d'Antoni Griera, plaça del Doctor Villar i carrer del Doctor Modrego.

És veritat que en el cas de mossèn Griera hom pot adduir que en la seva joventut va fer notables treballs filològics, especialment el primer atles lingüístic dels Països Catalans i una obra sobre la llengua i la cultura popular catalanes, així com el fet d'haver contribuït a preservar el monestir de Sant Cugat de les accions que es feien durant la guerra contra els símbols religiosos. Però és innegable que cap tasca personal de preservació d'un patrimoni lingüístic, popular o arquitectònic pot ser un eximent que compensi la col·laboració amb cap règim genocida. No caldria sinó! Mossèn Griera era un membre destacat d'aquell règim, i, per tant, l'elogi de la seva figura no té cap fonament.

Tampoc no el té la figura de Nicolás Villar Recio, arribat a Sant Cugat en els anys vint del segle passat, que va ser batlle de la ciutat entre el 9 de març de 1940 i el 17 d'agost de 1947 per designació del governador civil de la província. I el mateix cal dir de l'arquebisbe Gregorio Modrego Casaus, Procurador en Corts del feixisme espanyol i element significatiu del Règim. Sembla una broma macabra que Sant Cugat li dediqui un carrer en agraïment per haver visitat un dia Les Planes (!). Cal recordar que els crims contra la humanitat no prescriuen mai i que és impropi d'una societat democràtica l'enaltiment de personatges que han contribuït a fer-los possibles. En aquest sentit, doncs, és molt lloable la proposta de canviar un d'aquests noms pel d'una de les víctimes d'aquella ideologia, com va ser Guillem Agulló, assassinat ara fa 25 anys pel grup nazi Komando Marchalenes IV Reich. Un crim, aquell, que el Partit Popular s'han negat sempre a condemnar.

Esperem, igualment, que el nostre Ajuntament, seguint l'exemple de Girona, Jorba, el Vendrell, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Palau d'Anglesola, Sant Julià de Ramis o, entre molts altres, Mont-roig del Camp, substitueixi el nom de la plaça del Rei pel de plaça de l'1 d'Octubre en memòria dels milers de catalans que en aquella data de 2017, i sota la divisa 'A por ellos', van ser brutalment apallissats per l'Estat espanyol a les portes i a l'interior dels col·legis electorals amb el suport explícit, com així va quedar palès en el seu tradicional discurs de Nadal, pel ciutadà Felip VI d'Espanya. És una qüestió de dignitat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.