L'Opus i el viarany del Viaró


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 23/feb/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Una praxi sistemàtica de les sectes és la de considerar diabòlic, malèfic, infernal... tot allò que les posa en evidència. Com a petits règims totalitaris que són, la més mínima dissidència les treu de polleguera i amb un crit molt en la línia del famós '¡A por ellos!' posen en moviment tot el seu exèrcit de formigues soldat i criden: 'Heretgia!' I qui és l'heretge que cal dur a la foguera? L'heretge és tot aquell que gosa denunciar la violació de drets fonamentals que la secta es permet.

Quan l'heretge mostra fets inqüestionables que la secta no pot refutar, aquesta fuig d'estudi i se serveix de camàndules que facin de cortina de fum per amagar allò de què se l'acusa. Això sí, no dóna mai la cara, no ho fa mai amb el seu nom. Sempre té una formiga soldat ben presta a fer-ho amb el seu, talment com si parlés a títol personal i no com a policia-portaveu de la secta. Però no hi fa res, perquè el tuf que desprèn la formiga soldat és tan inconfusible, que la secta queda ben retratada. I una de les coses que la secta no suporta és que se sàpiga que l'escola santcugatenca Viaró, de l'Opus Dei, ha estat sancionada amb 50.000 euros de multa per discriminació masclista, en negar-se a contractar dones com a professores en graus superiors a l'infantil. Doncs bé, atès que ho volen amagar enviant escrits a Cugat.cat que facin de vidre fumat, ho repetirem tantes vegades com calgui. I no sols això, sinó que en el curs vinent comptarem fil per randa quantes professores ha contractat l'escola Viaró per tal de complir la llei i deixar de vulnerar drets fonamentals, com ara discriminar les dones per la seva condició de dones.

Provoca vergonya aliena que algú arribi a l'extrem de dir que s'està consolidant cada cop més un model educatiu en què els nens han d'estar separats de les nenes. D'això, se'n diu confondre els desitjos amb la realitat. Encara van més lluny, però. Per si fos poc, tot adduint que les famílies han de tenir dret a rebutjar el sistema mixt (quin horror, nens i nenes junts!), pretenen que aquests desitjos siguin subvencionats i que els infants s'eduquin d'acord amb les seves creences. S'hi hauran de posar fulles, tanmateix. Les creences religioses són personals i intransferibles, i tothom té dret a tenir les seves; en això no hi ha res a dir. Però cap creença religiosa no pot imposar la subvenció pública d'escoles que vulnerin drets fonamentals.

Un altre aspecte d'aquesta qüestió és la impudícia amb què s'instrumentalitza la religió catòlica per emparar una ideologia anacrònica que és contrària als drets humans en virtut de la qual els nens haurien de ser educats per homes, i les nenes educades per dones. Es tracta de la mateixa ideologia dinosàurica que diu cínicament que prohibir que les persones siguin segregades per raó de sexe és impropi 'd'un país respectuós amb la llibertat de les persones'. Aquest és el nivell, aquesta és l'estretor del seu viarany: llibertat de segregar, llibertat de violar els drets humans. Per sort, els efectes de la sanció es fan notar. Ho explicava Cugat.cat dies enrere amb aquesta notícia: 'El Viaró reorganitza el claustre docent per incorporar professores en totes les etapes'.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.