Viaró, una escola que discrimina les dones


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 2/feb/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La meva felicitació al sindicat CGT (Confederació General del Treball de Catalunya) per haver denunciat la discriminació contra les dones com a praxi habitual de l'escola santcugatenca Viaró, de l'Opus Dei, amb una selecció de professorat que, amb l'excepció de l'etapa infantil, només admet homes. El fet és gravíssim per diverses raons.

La primera i fonamental, és que viola els drets humans i institucionalitza la marginació de les professores pel sol fet de ser dones. Però n'hi ha d'altres que fan del tot justa la sanció de 50.000 euros imposada per la Inspecció de Treball de la Generalitat, com ara el fet que es tracta d'una escola concertada, amb tot el que això significa en termes econòmics, i el missatge masclista que transmet a l'alumnat.

Arribats aquí, cal tenir barra per afirmar, com afirma Viaró, que ‘estem convençuts que la nostra forma d’actuar no representa tal discriminació’, i que només contracten homes a partir de Primària per motius pedagògics, atès que tots els alumnes són nens i tenen ‘molt bona sintonia’ amb els professors’. Realment vergonyós. La justificació ja és en si mateixa una mostra dels principis androcèntrics que regeixen aquest centre i de la doctrina fal·locràtica que imparteix.

D’acord amb els principis del Viaró, a les seves aules els nens i les nenes només es barregen en l’etapa infantil; després, en les etapes posteriors, les nenes desapareixen i ja tot són nens i professors homes, no fos cas que la presència d’una professora a la classe trasbalsés les tendres ments masculines dels alumnes, els transmetés una visió femenina del món i provoqués, en els més grans, pensaments libidinosos. Ja diu certa ideologia que la dona, per la seva naturalesa llicenciosa, és portadora de tots els mals de la terra i incitadora dels homes al pecat.

En el model d’homosocietat del Viaró la dona és un ésser subaltern a l’ombra sempre del marit i concentrat en la reproducció i en les tasques domèstiques o de caràcter assistencial. De les coses ‘importants’ ja se n’ocupen els homes. Per això cal mantenir separats tots dos sexes: els nens i els homes en un lloc, i les nenes i les dones en un altre. Una pregunta, tanmateix, caldria que el Viaró respongués: si tan segurs se senten que la seva discriminació per raons de sexe no viola els Drets Humans, per què han corregut tant a amagar-ho en la pàgina web del centre? Estem parlant de l’ideari que fins ara deia que els professors del Viaró 'seran sempre homes, excepte en l’etapa d’educació infantil'.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.