A Sant Cugat es mata


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 13/nov/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En només quatre mesos de diferència, Sant Cugat ha acollit dues iniciatives culturals completament noves a la ciutat. El mes de juliol passat va ser el Festival Internacional de Cinema Sant Cugat Fantàstic, dedicat, com el seu títol indica, a aquest gènere cinematogràfic i al de terror, i aquest mes de novembre s'ha celebrat la primera edició del Festival de Novel·la Negra Sang Cugat. I en tots dos casos hi trobem al darrere el periodista Joan Ramon Armadàs, director d'Edicions Xandri, una petita editorial local que va néixer el 2014 i que intenta crear segells literaris amb entitat pròpia.

En el cas d’aquest darrer certamen, el ‘Sang Cugat’ - en felicito l’autor per un nom tan ben trobat-, han estat quatre dies de presentacions de llibres, conferències, lectures, col·loquis i gastronomia relacionada amb el món del crim. Imagino que en el futur també hi pot haver una projecció testimonial de films de cinema negre. En aquest sentit estaria bé recuperar algunes produccions catalanes del gènere. Ho dic perquè Barcelona va ser un activíssim centre de producció de cinema policíac en les dècades del 1950 i 1960 i escenari de magnífiques pel·lícules, com ara ‘A tiro límpio’, de Francesc Pérez-Dolz, ‘Apartado de correos 1001’, de Juli Salvador, o ‘Distrito Quinto’, de Juli Coll.

La frase ‘a Sant Cugat es mata’ no és meva, és de Joan Ramon Armadàs, i al·ludeix, d’una banda, als crims ficticis de les novel·les de sèrie negra que s’escriuen a la ciutat, i, de l’altra, al fet que també s’hi cometen crims reals, encara que per sort sigui en comptadíssimes ocasions. Ja se sap, allà on hi ha éssers humans hi ha crims i més d’un cop hem llegit als diaris que algun d’aquests crims s’ha comès al nostre municipi. La novel·la negra, doncs, només és un reflex aproximat d’aquesta realitat de la naturalesa humana. La realitat supera sempre la ficció fins al punt que hi ha fets reals que no poden ser descrits per la literatura o pel cinema per la senzilla raó que el públic els jutjaria del tot inversemblants. Esperem que aquest primer ‘Sang Cugat’ hagi estat l’inici d’una trobada anual ràpidament consolidada. De lectors no en falten, ja que Catalunya ha estat sempre un país on la novel·la negra ha tingut un nombre força elevat de seguidors incondicionals.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.