El feixisme en les estructures de poder espanyoles


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 28/nov/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Coincideixo plenament amb la tesi desenvolupada per Xavier Escura, regidor de Cultura de Sant Cugat, en el cicle de conferències que han organitzat els Amics de la Unesco Valldoreix-Sant Cugat per reivindicar la cultura de la pau, la llibertat i la defensa del patrimoni històric. És a dir, els valors que tradicionalment sempre ha fomentat aquesta entitat. Valors que, com és lògic, inclouen la independència de Catalunya, ja que un poble que no pot decidir el seu futur és un poble mancat de llibertat.

En la seva conferència, Escura, que no va parlar en funció del seu càrrec, sinó com a historiador, va dir que ‘Espanya va ser l’únic Estat on va guanyar el feixisme’ i que ‘encara avui continua enquistat en les estructures de poder’, la qual cosa impossibilita que hi pugui reeixir una veritable democràcia. Certament és així. Fixem-nos, per exemple, que per lluir una estelada en un pavelló de bàsquet de Saragossa, la fiscalia demana 300 euros al seu portador després d’haver-lo detingut i tancat en un calabós tota la nit del 5 d’octubre passat, mentre que la crema d’una estelada sis dies després a Montjuïc, per part d’un grup d’ultres espanyolistes, va gaudir de total impunitat. La mateixa impunitat sota la qual els feixistes que es van manifestar el 9 d’octubre a València cridaven ‘¡Artur Mas, cámara de gas!’

El feixisme, com és obvi, continua remenant les cireres a Espanya i es troba en totes les esferes de poder, un poder polític, eclesiàstic i militar que sempre –sempre– ha estat catalanofòbic. Per això els ultranacionalistes espanyols de València van poder cridar consignes a favor de Hitler i exhibir banderes nazis davant dels ulls de la policia, que s’ho mirava sense moure un dit. Ves per on, la mateixa policia que, també a València, sota el crit de ‘¡Te vas a enterar catalán de mierda!’, va apallissar a puntades de peu el jove Rafel Martín i Faixó el 16 d’abril passat per portar una estelada en el partit de final de Copa. I també va ser la policia espanyola qui va desfigurar la cara per la mateixa raó a Jordi Mascort en una final de Copa anterior a l’estadi Vicente Calderón de Madrid. I és que per a Espanya la defensa dels drets nacionals de Catalunya és un delicte, mentre que les exaltacions del franquisme i del nazisme estan protegides. El primer, el franquisme, compta amb una fundació subvencionada per l’Estat, i el segon, el nazisme, es veu condecorat per la delegada del govern espanyol a Catalunya.

No cal dir que totes aquestes agressions policials contra portadors d’estelades han estat defensades pel ministre Jorge Fernández Díaz, cosa que indica fins a quin punt la catalanofòbia a l’Estat espanyol és institucional. La part bona de tot plegat és que ben aviat podrem desempallegar-nos d’aquesta gent tan ufana i tan superba que amb el seu odi ha aconseguit que milions de catalans tinguin clar que la independència de Catalunya, a banda de ser un dret inalienable, és una necessitat vital.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.