V de Via, de Voluntat i de Victòria


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 12/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa tres anys històrics que l’Onze de Setembre ha sortit de la letargia dels actes merament oficials i de la tradicional manifestació que es feia a darrera hora de la tarda amb un nombre simbòlic de participants. També ha deixat de ser la festa pont que molts catalans aprofitaven per anar a la platja abans de la represa laboral després de les vacances. Des del 2012, la Diada Nacional de Catalunya és un clam multitudinari, sense parangó a Europa, de reivindicació de la independència política del país.

És a dir, que sense deixar de retre homenatge als catalans que el 1714 van defensar les nostres llibertats, la commemoració s'ha convertit en una diada d'afirmació de la voluntat de ser. De ser un poble lliure.

Catalunya, menyspreada secularment per Espanya, vol seguir el mateix camí que han seguit països com Noruega, Islàndia, Malta, Montenegro o Kosovo. Concretament, Noruega es va independitzar el 1905, Islàndia el 1918, Malta el 1964, Montenegro el 2006 i Kosovo el 2008. Es tracta, com sabem, de nacions que no van esdevenir plenament sobiranes per gentilesa dels estats que decidien per elles, sinó per la voluntat de conduir amb les pròpies mans les regnes del seu destí. És a dir, que ningú no els ha regalat res. La independència de què ara gaudeixen l’han hagut de conquerir defensant amb fermesa les seves conviccions. I això és el que estem fent nosaltres.

També ho fa Sant Cugat, naturalment. Enguany hem aportat milers de persones a la realització de la V simbòlica a l’avinguda Diagonal i a la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona. Gent d’arreu del país es va concentrar en els dos carrers més llargs de la ciutat i, cívicament, els va omplir de gom a gom per tal que tot el planeta pogués veure com n’és, de ferma, la determinació de Catalunya d’esdevenir el proper Estat independent d’Europa. Tots els mitjans de comunicació internacionals n’han difós les imatges i les han interpretades correctament resumides amb aquestes paraules: 'Catalunya ha expressat davant de tot el món la seva Voluntat de fer Via, la seva Voluntat de Votar i la seva Voluntat de Victòria.' Ara comença el compte enrere fins al 9 de novembre.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.