Màrius Roca: 'Vull ballar en molts escenaris d'arreu del món'

El jove ballarí santcugatenc ha engegat un 'crowdfunding' per poder anar a disputar a Nova York la final d'un prestigiós concurs de dansa


  • Comparteix:

El santcugatenc Màrius Roca durant una actuació / Foto: Cedida

El santcugatenc Màrius Roca durant una actuació / Foto: Cedida

El Màrius Roca és un ballarí santcugatenc que amb només 14 anys ha aconseguit un bitllet per anar a Nova York a disputar la final del Youth America Grand Prix, el mundial de dansa clàssica i contemporània que se celebrarà l'abril. Les despeses per poder creuar l'Atlàntic i participar en la fase final del concurs, però, són molt elevades, i per això el santcugatenc ha engegat una campanya de micromecenatge per poder afrontar el cost del viatge i l'estada. Les seves actuacions i una estricta rutina d'assajos l'han portat ja a guanyar diverses beques amb les quals ha pogut viatjar arreu del món.

ESCOLTA-HO


Quan comences a pensar que vols ser ballarí?
Als set anys vaig començar a fer gimnàstica. Un any més tard ho vaig deixar, però la meva professora em va dir que tenia l'essència i el cos d'un ballarí clàssic. Vaig decidir provar-ho i vaig saber que la dansa clàssica era per a mi. Anava a una escola de Sant Cugat com a extraescolar, però vaig decidir que volia fer-ho de manera més professional i vaig anar a l'escola de dansa Marisa Yudes. Hi sóc des de fa sis anys.

Com combines els estudis i la dansa?
És difícil combinar les dues coses, però ara que he canviat d'escola m'ajuda a combinar-ho millor. La dansa desenvolupa molt la concentració i la disciplina. M'ajuda molt a l'hora dels estudis.

Quantes hores al dia entrenes?
Faig de dilluns a dissabte unes quatre hores diàries.

I t'ho saps combinar bé?
Sí, ara molt millor. Fer una cosa que t'agrada ajuda molt a continuar el camí.

Quin és el teu recorregut a nivell professional?
He participat en algunes obres al Liceu, com 'La Flauta Màgica'. A l'escola hem fet alguna 'masterclass', amb el Luca Masala de Montecarlo, entre d'altres. També he participat a molts concursos, com l'Anaprode, el concurs de Blanes... Però el més important és el Youth America Grand Prix (YAGP), que m'ha obert moltes portes a altres escoles d'arreu del món.

Com va ser l'experiència al YAGP?
Porto quatre anys fent aquest concurs i és una experiència única. Ballar damunt d'un escenari davant d'un jurat molt important és impactant, però ballar davant el públic és increïble i molt bonic. M'agrada molt.

Com d'important és per a tu ballar davant el públic?
Després de tants esforços, ensenyar-los és el que més agrada a un ballarí.

Ara has engegat un 'crowfunding' per creuar l'Atlàntic.
He pres la decisió de començar aquest 'crowfunding' per fer un viatge al YAGP a Nova York. Vaig guanyar el segon premi a la semifinal de Barcelona, a la qual van venir ballarins d'arreu del món. Si quedes primer, segon o tercer tens la possibilitat d'anar a la gran finals als Estats Units. Les despeses són molt elevades i després de tots els viatges que he fet, les 'masterclass' i tot, ara m'aniria bé una ajuda econòmica.

Quina és la xifra que us heu marcat?
Són 10.000 euros, a part de les despeses que pagarem nosaltres.

Com està funcionant?
Encara queda una mica. Si algú vol donar pot entrar al meu perfil d'Instagram (marius.dancer) i allà hi ha un enllaç a la pàgina on es pot fer la donació. Sigui la quantitat que sigui, ajuda molt. És com un gra de sorra. Gra a gra podem formar una platja.

Parlant d'Instagram, quants seguidors hi tens?
Uns 8.000.

I com gestiones el tema de les xarxes socials?
Tinc la sort que tinc una família que m'ajuda molt. M'ho gestiona el meu pare. Em va molt bé ensenyar la meva imatge com a ballarí i com a persona.

Més enllà del somni d'anar a Nova York, entenc que són les teves primeres passes pel futur.
M'agradaria ser primer ballarí en una companyia i trobo que els Estats Units tenen molta activitat cultural. També aconseguir els meus objectius, millorar la dansa, la tècnica. Vull ballar en molts escenaris d'arreu del món i viatjar molt.

Als Estats Units, viatjaries només per fer la prova o per quedar-t'hi més temps?
En aquest cas és per només fer el concurs, però sempre donen beques. Ja n'he aconseguit algunes com al Houston Ballet, també al ballet de Milà, i en d'altres que obres portes molt importants.




Màrius Roca

Als set anys vaig començar a fer gimnàstica. Un any més tard ho vaig deixar, però la meva professora em va dir que tenia l'essència i el cos d'un ballarí clàssic. Vaig decidir provar-ho i vaig saber que la dansa clàssica era per a mi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.

Publicitat