Com actua l'Ajuntament de Sant Cugat en cas d'emergència?

La ciutat té homologat des de 2024 el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que inclou les actuacions en tot tipus de risc


  • Comparteix:

Afectació en un aparcament del carrer de Martorell durant les pluges de setembre / Foto: Cugat Mèdia

Afectació en un aparcament del carrer de Martorell durant les pluges de setembre / Foto: Cugat Mèdia

La gestió del govern valencià de la dana ha posat en el debat públic com han de ser les actuacions dels governs en les emergències i, sobretot, en la reparació dels efectes posteriors. Sant Cugat disposa del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), una eina homologada per la Generalitat el 2024 per coordinar actuacions municipals davant qualsevol risc. L'objectiu d'aquest document és minimitzar les situacions potencials de risc i en cas de produir-se l'emergència, actuar ràpidament per reduir danys humans, materials o ambientals, i intentar tornar a la normalitat al més aviat possible. Pel cap de Protecció Civil, Toni Royo, treballar amb previsió és clau per reduir els efectes d'una emergència, així com una ciutadania informada que apliqui sentit comú.


Com neix el DUPROCIM?

La tasca inclosa al DUPROCIM està planificada per Protecció Civil de Sant Cugat. Per executar-la, però, és imprescindible la coordinació entre diferents serveis preventius i cossos d'emergències, tant professionals com de voluntaris, així com de l'administració local i altres administracions i entitats.

ADF, intervenint en la retirada d'un arbre caigut a l'accés de l'escola Pins des de la Ronda Nord

ADF, intervenint en la retirada d'un arbre caigut a l'accés de l'escola Pins des de la Ronda Nord / Foto: Ajuntament


Fins al març de 2023, quan el ple va aprovar el DUPROCIM, Sant Cugat disposava d'un Pla de Protecció Civil i diferents plans d'actuació per a cada risc. Amb aquest document, la ciutat compta ara amb un únic pla que aglutina tots els riscos que poden passar al municipi. Això suposa un avantatge a l'hora d'establir les actuacions a fer davant la concurrència de diferents riscos, com va passar amb el temporal Gloria.

Prevenció i comunicació: factors clau

A l'hora de definir les actuacions en emergències intervenen moltes variables. L'anàlisi de risc, el mapa de Protecció Civil, les dades històriques i la informació del Meteocat, l'AEMET i Agents Rurals ofereixen a l'Ajuntament "una idea d'on es poden arribar a produir les incidències per saber on poder actuar", apunta Toni Royo. En base a aquesta informació l'Ajuntament pot establir prioritats d'acció. No obstant això, no hi ha una emergència igual: "Una emergència avui i una altra demà exactament igual, però amb una petita variable pot suposar que aquesta es desenvolupi d'una manera totalment diferent".

Un membre de Protecció Civil fent tasques en un dia de pluja

Un membre de Protecció Civil fent tasques en un dia de pluja / Foto: Ajuntament Sant Cugat


Això resumeix Royo, posant l'accent en el paper dels santcugatencs: "És molt important que s'involucrin en reduir els riscos i segueixin els consells de les autoritats i cossos d'emergències. Cal aplicar el sentit comú". També veu clau el paper dels mitjans de comunicació per combatre la desinformació en una crisi i així fer arribar dades rigoroses per blindar la seguretat de les persones.

Els nivells d'alerta

Els santcugatencs ja estan familiaritzats amb els nivells d'alerta davant l'activació, per part de l'alcalde, del corresponent Pla de Protecció Civil. La prealerta, l'alerta i l'emergència marquen la dimensió de l'actuació municipal i orienten a la ciutadania sobre el grau de precaució a prendre si estem a casa, al carrer o en carretera.

Efectes d'una ventada en un parc públic

Efectes d'una ventada en un parc públic / Foto: Cugat Mèdia


La capacitat de reacció de l'Ajuntament és fonamental a partir de dades recollides a nivell comarcal, i amb un ull posat també en el Barcelonès, per proximitat. Quan la informació d'interès està confirmada, Protecció Civil l'eleva a alcaldia i es prioritzen actuacions, els plans d'emergència i si escau convocar el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL).

Quins són els riscos de Sant Cugat?

Capítols com la dana s'emmarcarien en els anomenats riscos especials on trobem inundacions, incendis forestals, nevades, terratrèmols, risc químic, radiològic i de transport de mercaderies perilloses. També existeixen riscos territorials com onades de calor i fred, emergències socials, conductes de matèries perilloses, malalties transmissibles emergents (pandèmies) i concentració de persones (cavalcades o festes majors).

El pas per sota del pont dels FGC al carrer de Martorell, un dels punts més afectats per la pluja

El pas per sota del pont dels FGC al carrer de Martorell, un dels punts més afectats per la pluja / Foto: Cugat Mèdia


En termes de prevenció, el DUPROCIM marca que s'ha de dur a terme cada any, com a mínim, un simulacre d'algun dels riscos definits. El primer simulacre que ha fet l'Ajuntament és d'incendis en ser, amb les inundacions, un dels riscos més potencials de Sant Cugat en tenir un 40% de massa forestal en el seu territori.



Toni Royo

La informació ha de ser verídica la que dones. És molt important que els mitjans ho tinguin clar perquè estem parlant de la seguretat de les persones.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.