La Residència Sant Cugat s'adhereix a la iniciativa 'En Memòria', una eina per acompanyar la gent gran en el dol

El projecte, impulsat per psicòlegs, ajuda residents, familiars i treballadors a gestionar la pèrdua d'un ésser estimat


  • Comparteix:

Una persona dona la mà a una persona gran estirada en un llit / Foto: Fundació la Caixa

Una persona dona la mà a una persona gran estirada en un llit / Foto: Fundació la Caixa

La pèrdua d'un ésser estimat és sempre un procés difícil, però pot ser especialment complex quan es produeix en una residència de gent gran. Per abordar aquesta realitat, la Fundació 'la Caixa' ha engegat 'En Memòria', un llibret de dol per acompanyar familiars, professionals i persones a residències de gent gran davant la pèrdua d'un ésser estimat. Tot plegat amb l'objectiu d'afavorir l'expressió emocional, transitar les primeres fases del dol i poder fer un acomiadament conscient. El projecte s'ha desplegat a tres centres residencials del Vallès Occidental, entre els quals hi ha la Residència Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

Tot i que aquesta iniciativa del programa d'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació 'la Caixa' inicialment estava enfocada als hospitals, la pandèmia va evidenciar la necessitat d'estendre-la a les residències de gent gran per acompanyar el dol en un entorn on la pèrdua és freqüent i, sovint, tabú. "Hem vist que el dol a les residències sovint es viu en silenci, amb poca comunicació i sense espais de comiat. Aquesta eina vol canviar aquesta realitat", ha explicat al magazín 'Faves comptades' la psicòloga referent de residències de l'Equip d'Atenció Psicosocial (EAPS), Anna Alarcón.

Un dels tres centres residencials de la comarca que s'ha adherit al projecte és la Residència Sant Cugat. Helena López, psicòloga d'aquest centre, ha destacat que la iniciativa "s'ha rebut molt bé, perquè realment estem donant veu, estem materialitzant el comiat de les persones que ens han acompanyat durant molt de temps".

Una persona gran amb un caminador

Una persona gran amb un caminador / Foto: Fundació 'la Caixa'


Per a la psicòloga, "el llibret de condol no només ofereix suport als familiars, sinó que també ajuda els residents i treballadors a gestionar millor la pèrdua". El llibret inclou apartats per a condolences, records i, fins i tot, pautes per a les famílies, acompanyats d'una foto de la persona difunta. "El dol forma part del dia a dia en una residència, i aquest projecte permet que es visqui de manera més natural i menys traumàtica", ha assegurat López.

Segons la primera avaluació de la iniciativa, el 88% dels professionals consideren que és útil per a la seva pràctica, amb una incidència positiva especial en els familiars. Les psicòlogues valoren l'oportunitat que ofereix el llibret per gestionar el dol en un entorn amb moltes demandes diàries. Un altre aspecte positiu que han posat sobre la taula és que amb el llibret, les famílies reben un record personalitzat que els pot ajudar en el procés de dol. "És una manera de dir-los que aquesta persona ha deixat una empremta en nosaltres i en la residència", ha apuntat López.

Actualment, el projecte està en marxa en diverses residències de Catalunya i pretén estendre's a tot l'Estat amb la voluntat que s'integri de manera autònoma en les rutines dels centres. "La idea és que qualsevol professional pugui fer-ho sense necessitat d'un equip extern", ha conclòs Alarcón.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.