Risc molt alt d'inundacions
Sant Cugat està obligat a tenir un pla d'actuació d'inundacions inclòs al DUPROCIM. El cap de Protecció Civil, Toni Royo, remarca que la prevenció és fonamental. "A major prevenció, més capacitat de reacció" assegura, tot apuntant que a mesura que van rebent la informació van determinant els procediments a seguir de cara a la ciutadania."És clau el treball previ de la brigada i serveis urbans amb la neteja d'embornals" recorda Royo. I també la informació ciutadana. En inundacions, el cap de Protecció Civil exposa que "molta gent no sap que hi ha una riera sota la Rambla del Celler". Per aquest motiu, emplaça els santcugatencs a conèixer els riscos del territori i saber si viu en una zona inundable.
Punts d'actuació prioritària
La ciutat en té dos ubicats a la Riera de Rubí, al sector del polígon industrial de Can Calopa, molt a prop de la comarcal 1413. També marca les següents zones potencialment inundables:Cal destacar les zones inundables amb "períodes de retorn", un terme estadístic referent a cada quan pot produir-se un esdeveniment concret. Pel que fa a les inundacions al municipi, les rieres de Sant Cugat (Can Magí) i de Rubí (Mas Gener i Can Calopa) presenten períodes de retorn a 50, 100 i 500 anys.
Els punts conflictius
Protecció Civil té en compte altres elements, com l'anàlisi de risc, per cobrir àrees complicades. El DUPROCIM registra risc molt alt a la plaça del Doctor Galtés i a la cruïlla entre Galícia i Tenerife; un risc alt a l'hípica Can Calders, a l'entrada de l'escola Pins i a la residència Virgen de la Puerta; i un risc important en els següents nou punts:Com es produeixen les inundacions?
A l'àrea mediterrània es dona el fenomen de la gota freda, com ha viscut recentment el País Valencià. L'embossament d'aire a molt baixa temperatura a les capes mitges i altes de l'atmosfera provoca intenses pluges en xocar amb l'aire càlid que ve del mar. Tot plegat pot desencadenar crescudes ràpides i sobtades dels rius amb posteriors inundacions.Un exemple va ser el viscut a Rubí amb les riuades del 62 quan el riu Ripoll va créixer en poques hores entre 4 i 6 metres i va desencadenar una catàstrofe.
Toni Royo
Quan rebem avisos d'aquests procediments anem determinant quines són les actuacions. Bàsicament, la clau és la prevenció.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.