La Floresta i Sol i Aire acullen una prova pilot pionera a Europa en prevenció d'incendis

El projecte preveu desenvolupar una app per testejar el risc de les llars i fer accions comunitàries per formar ciutadans


  • Comparteix:

El projecte posa el focus en la Floresta i Sol i Aire / Foto: Cugat Mèdia

El projecte posa el focus en la Floresta i Sol i Aire / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat fa un pas més en la lluita contra els incendis i avança en la protecció del 40% de massa forestal del territori. I ho fa posant el focus en la Floresta i Sol i Aire, escenaris d'una prova pilot del projecte europeu FIREPRIME, que desenvoluparà eines i serveis per implementar un programa integral de prevenció de risc d'incendi forestal a Europa. La iniciativa, que s'ha presentat aquest dijous al consell de barri de la Floresta, aterra així a Catalunya i també a Àustria i Suècia, en el que és una iniciativa pionera a nivell europeu.


La importància de la prevenció

El projecte està impulsat per un consorci format per la UPC, que el coordina, la Fundació Pau Costa, la UOC, la University of Natural Resources and Life Sciences de Viena i els Research Institutes of Sweden. L'aplicació del projecte a Sant Cugat, que acabarà a finals de 2025, comptarà amb la col·laboració de l'Ajuntament, Bombers, Protecció Civil, el Parc Natural de Collserola, ADF i els grups d'autoprotecció i entitats veïnals.

FIREPRIME vol avançar-se al foc, especialment en un moment en què els grans incendis forestals han protagonitzat capítols fatídics a Europa. Agafant de referent programes executats a Nord-Amèrica (FIREWISE i FIRESMART), el projecte situa Sant Cugat, Tirol (Àustria) i Goteborg (Suècia) com escenaris on establir les bases d'un programa autòcton referent a àmbit europeu, explica el president del consell, Francesc Duch.

Testejar llars i facultar persones

La línia a seguir del projecte és ubicar les llars, les comunitats i les infraestructures com a elements claus per fomentar la resiliència al foc als barris i urbanitzacions en zona urbana-forestal.

És per això que FIREPRIME vol desenvolupar una app mòbil per permetre el veïnat avaluar el risc d'incendi de casa seva i disposar d'un guiatge per aplicar mesures de seguretat. A més, la iniciativa farà accions comunitàries per analitzar la vulnerabilitat de les urbanitzacions i calibrar les millors estratègies per reduir riscos.

Altres temes del consell de barri

La sessió ha tocat altres qüestions que preocupen el barri i ha anunciat diverses intervencions:

-Pacte per la convivència: Arran dels problemes d'incivisme denunciats a l'entorn de l'estació, l'Ajuntament ha creat una taula de coordinació entre les àrees de Serveis Socials, Mediació, Participació i Policia Local. El president del consell ha explicat a Cugat Mèdia que "la situació està més tranquil·la", tot i que no perden la zona de vista.

Des de gener s'han fet 81 serveis policials planificats a la Floresta, i de juny a agost, 44 serveis per requeriments veïnals. D'aquests, s'han produït identificacions i detencions, no quantificades, per delictes de drogues i resistència a l'autoritat. Les dades facilitades pel consell indiquen que la meitat dels identificats no són de Sant Cugat, i l'altra meitat tenen un seguiment de serveis socials en un 82% dels casos.

Són dades que es desprenen de l'última trobada del Pacte per la convivència, que va servir per acordar la recuperació del parc infantil de l'estació per a infants i desactivar els missatges que relacionen delinqüència amb persones migrades.

-Properes obres: El mes de novembre, i durant dos mesos, es canviaran el paviment i la tanca perimetral de la piscina per evitar l'entrada de fang (117.600 euros) i també s'actuarà en el descampat de la plaça del centre (50.000 euros) per condicionar-lo com espai relacional.

-Bones notícies per a la bressol i el CAU: Tal com va avançar Cugat Mèdia, Duch ha assegurat els monitors del CAU que treballen per tancar el pressupost de reparació de l'espai a Can Llobet perquè puguin continuar-hi la seva activitat. Pel que fa a la pèrdua de places ofertades a La Mimosa, l'Ajuntament ha afirmat, com es va dir al ple, que estan a l'espera de l'autorització pertinent de la Generalitat per ampliar amb 20 places amb segon grup de 2 a 3 anys.





Fra Duch

Quan acabi el projecte es mirarà d'implementar l'app i així disposarem d'una aplicació amb què els veïns podran valorar el nivell de risc de casa seva en un incendi.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.