La nova llei de protecció digital dels menors preveu més sistemes de control parental

El govern també vol adaptar la legislació vigent per sancionar millor les conductes inapropiades a internet


  • Comparteix:

El govern espanyol aprova la nova llei de protecció digital dels menors que preveu més sistemes de control parental / Foto: Pexels

El govern espanyol aprova la nova llei de protecció digital dels menors que preveu més sistemes de control parental / Foto: Pexels

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l'avantprojecte de llei de protecció digital dels menors que, entre altres elements, inclou una modificació del Codi Penal per donar una resposta 'adequada' a alguns dels delictes que es donen a les xarxes. Tal com ha indicat el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, també es busca reforçar la protecció a la infància i l'adolescència amb millors mecanismes de control parental i nous sistemes de verificació d'edat de les persones que entren a les pàgines web. Així mateix, s'eleva de 14 a 16 anys l'edat mínima a la qual es pot donar consentiment al tractament de dades personals. Superada l'aprovació al govern la norma anirà al Congrés, on s'haurà de debatre i aprovar.

El govern, que destaca que la llei és pionera a Europa, també preveu adaptar la legislació vigent per poder sancionar millor les conductes inapropiades a internet, com l'assetjament, creant nous delictes. També es tipifica com a crim el 'deepfake', muntatges d'àudio o vídeo amb aparença real creats amb intel·ligència artificial que sovint tenen finalitats sexuals.

Addicionalment, es crea la possibilitat de demanar "l'allunyament digital" dels condemnats, impedint que els agressors puguin contactar a través de la xarxa amb les seves víctimes. Una altra novetat és el càstig a aquells que menteixen sobre la seva edat o la seva identitat per contactar amb menors, sovint amb finalitats pedòfiles.

El tercer bloc de la llei es basa a obligar les empreses digitals per reduir els riscos que internet genera als joves i als menors. Així, s'exigirà als fabricants a incloure mecanismes de control parental. També es vol facilitar els sistemes de denúncia a les pàgines web, així com la millora dels sistemes de verificació d'edat per fer-los "eficaços".




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.