AVAN: 30 anys millorant la vida de persones afectades per malalties neurològiques

La Casa de Cultura és el centre d'operacions a Sant Cugat de l'entitat que atén més de 1.000 famílies amb un centenar de voluntaris


  • Comparteix:

Dos usuaris d'AVAN amb una de les terapeutes / Foto: Cedida

Dos usuaris d'AVAN amb una de les terapeutes / Foto: Cedida

L'Associació Vallès Amics de la Neurologia (AVAN) és una entitat sense ànim de lucre que vetlla per millorar la qualitat de vida tant de les persones afectades per malalties neurològiques -com l'Alzheimer, el Parkinson, l'Ictus i l'Esclerosi, entre d'altres-, com dels seus familiars, oferint suport social, terapèutic i de lleure, i establint un compromís d'atenció, proximitat i continuïtat. Enguany arriba al seu 31è aniversari i durant aquests anys ha consolidat delegacions no només a Sant Cugat, on fa 23 anys que hi treballen, sinó també a Terrassa, Sabadell, Rubí i Castellar. Cristina Urriza, presidenta d'AVAN, i Cristina Castañé, responsable d'actes i comunicació, han participat aquesta setmana al programa 'Entitats' de Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

Un dels objectius d'AVAN és donar visibilitat a aquest tipus de malalties, una feina que ha evolucionat molt al llarg d'aquests darrers anys gràcies a les xarxes socials, en part, i a la visibilitat que també han donat persones conegudes, com l'exfutbolista Juan Carlos Unzué, malalt d'ELA. "Sí que és veritat que la normalització ha fet que les malalties deixin de ser un tabú. Veus que és quelcom que pot passar-li a tothom. Dins d'aquesta normalització entrem nosaltres. Amb tot, no és una normalització del tot perquè comporta un trasbals molt important. Tot i això, veus que és una cosa que no només et passa a tu, sinó que passa a molta més gent", explica Urriza durant l'espai radiofònic.

Les responsables d'AVAN recorden que entitats com aquesta són essencials per a la societat perquè malauradament les necessitats emocionals i terapèutiques no estan garantides per la seguretat social. "Per exemple, en el cas de l'ictus, en la fase més aguda, sí que et fan uns tractaments, però passats els sis mesos ja no fan res més. És molt important potenciar la fisioteràpia i la teràpia cognitiva i tot això no ho fa la sanitat pública i, evidentment, existim perquè hi ha la necessitat" defensa Urriza. I és que l'estimulació és essencial en l'evolució i millora d'aquest tipus de malalts.

Cristina Urriza, presidenta d'AVAN, (a l'esquerra) i Cristina Castañé, responsable d'actes i comunicació a l'estudi 1 de Ràdio Sant Cugat

Cristina Urriza, presidenta d'AVAN, (a l'esquerra) i Cristina Castañé, responsable d'actes i comunicació a l'estudi 1 de Ràdio Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Més enllà de l'afectació física, una malaltia neurològica també comporta, sobretot, una afectació emocional no només cap a la persona malalta, sinó també per a les seves famílies i és en aquest punt on la tasca d'AVAN pren encara més sentit, ja que acull propostes també de lleure.

Un usuari d'AVAN i una familiar, rebent el suport d'una treballadora d'AVAN

Un usuari d'AVAN i una familiar, rebent el suport d'una treballadora d'AVAN / Foto: Cedida


La seu santcugatenca d'AVAN es troba a la Casa de Cultura i atén el públic els dimarts i dijous al matí. Més enllà de tractar malalties neurològiques, també dona suport a altres patologies i trastorns que afecten les criatures com la dislèxia, la discalcúlia, el TDAH i el TEA, entre d'altres.

L'entitat està pendent d'obrir un nou centre a Terrassa en un espai cedit per l'Ajuntament i que comportarà una inversió de dos milions d'euros.

RECUPERA ALTRES PROGRAMES DE L'ESPAI ENTITATS DE CUGAT MÈDIA


Cristina Urriza

Sí que és veritat que la normalització ha fet que les malalties, també passa amb el càncer, deixin de ser un tabú. És quelcom que pot passar a tothom i el que es fa és normalitzar-la i dins d'aquesta normalització, entrem nosaltres. Però que no és normalització del tot perquè comporta un trasbals molt important, però veus aque és una cosa que no només et passa a tu, sinó que passa a molta més gent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.