Una història de 'passió i saviesa': Joan B. Culla, fill predilecte de Sant Cugat

Tots els partits, tret de Vox que s'ha abstingut, han aprovat concedir la distinció


  • Comparteix:

Sant Cugat s'ha acomiadat definitivament de Joan B. Culla, amb la concessió aquest dimecres del títol pòstum de fill predilecte de Sant Cugat. El ple extraordinari ha glossat la figura del professor Culla, situant-la entre 'la passió' per la història i la comunicació i 'la saviesa' del cronista d'un país. Un centenar de persones han assistit a l'acte on s'ha destacat el rigor de dades, la precisió de paraula i la font de coneixement d'un 'veí discret', que va viure a la ciutat els últims 25 anys de la seva vida. Tots els grups polítics han elogiat la seva contribució en la història malgrat les distàncies ideològiques en alguns casos, com Vox, que s'ha abstingut. La resta de formacions hi han votat a favor.

ESCOLTA-HO

La vídua de Culla, Imma Cervià, ha agraït la distinció pòstuma, afirmant que l'historiador s'havia vist superat per tantes mostres d'afecte i reconeixement. Ha estat el cas de l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha revelat que tenia la intenció de proposar a l'historiador ser pregoner de la propera Festa Major. L'alcalde ha llegit davant els assistents l'escrit que Culla va fer al Llibre d'Honor de l'Ajuntament.

No va arribar a temps, però el que sí ha arribat aquest dimecres a la sala de plens ha estat una marató d'adjectius qualificatius, records i moments històrics que han permès els assistents ser espectadors de la història, la personal i la impartida, de Culla.

Els partits polítics han recordat la bibliografia del professor (ECP), la vàlua de la seva tasca (Vox), l'aportació a la història del catalanisme (CUP), el seu llegat (PP), el rigor històric (PSC), el fet d'esdevenir ell mateix "història" (ERC) i la vessant acadèmica (Junts). Tot plegat ha estat l'avantasala per descobrir el comunicador, l'historiador i la persona. Unes facetes que han il·lustrat el periodista Antoni Bassas, l'historiador Borja de Riquer i el conseller de Recerca i Universitats i historiador, Quim Nadal.

Bassas, un dels 10.000 alumnes que Culla va tenir a la facultat de Periodisme de la UAB, no ha decebut en la descripció d'un "home del que s'aprenia només escoltant-lo" i que "donava sentit notarial als fets". Per a Bassas, el més definitori de la seva personalitat era el seu patriotisme.

Més somriures ha arrencat el seu veí de despatx a la facultat d'Història de l'Autònoma. De Riquer ha afirmat que "mirava el present amb ulls del passat" i que era un provocador de "llengua esmolada" que pocs contrincants podien rebatre.

Ha estat el conseller Quim Nadal qui ha anat al moll de l'os. Ha repassat tant la seva amistat amb el president Pujol, com l'activisme acadèmic passant per la seva simpatia amb l'estat d'Israel, tot remarcant que "hi confrontava l'exercici de qualsevol violència".

La periodista Pilar Rahola no ha pogut assistir a l'acte.

La història de Joan B. Culla

El nou fill predilecte de la ciutat moria el 29 de novembre passat, als 71 anys, arran d'un càncer. Joan B. Culla i Clarà va néixer a Barcelona el 1952. Des de 1977 va treballar com a professor d'història a la UAB i ha tingut més de 10.000 alumnes que van poder escoltar les seves lliçons fins al 2023, quan es va retirar. Culla va escriure una vintena de llibres, prop de 2.000 articles en premsa ('Ara' i 'El País') i durant 30 anys va ser tertulià ('Els Matins', TV3) i divulgador d'història ('Segle XX', TV3). Residia des de feia gairebé 25 anys a Sant Cugat, ciutat que li va retre l'últim adéu en un funeral al Monestir.

Culla, en l'homenatge que li va retre la ciutat a l'octubre

Culla, en l'homenatge que li va retre la ciutat a l'octubre / Foto: Ajuntament (Lali Puig)



ESCOLTA L'ENTREVISTA QUE LI VA FER CUGAT MÈDIA A CASA SEVA EL 12 DE JUNY de 2023

Fills predilectes de la ciutat:

  • Joan Fàbregas i Joan Llamas (2006)
  • Pep Blanes (2011)
  • Pilar Gefaell (2012)
  • la Penya Regalèssia (2014)
  • Pere Grau (2015)
  • Joan Tortosa (2017)
  • Gabriel Ferrater (2018)
  • Rudolf Häsler (2018)
  • Montserrat Obiols i Carmen Rojo (2019)
  • Arcadi Oliveres (2021)
  • Marta Pessarrodona, Àngels Ribé i Josep Pla-Narbona (2023)
  • Joan B. Culla (2024)









  • Josep Maria Vallès

    Rebo un homenatge inmerescut a qui ha volgut ser un veí discret. Gràcies per l'acollida i visca Sant Cugat!

    Imma Cervià

    Ens va dir que no es confessava un santcugatenc modèl·lic, admetent que no li agradaven els models.

    Antoni Bassas

    En Culla se significava i no s'amagava. Era un patriota i no tenia por.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.