En què gastem l'aigua a Sant Cugat?

En un context marcat per la sequera, la ciutat es regeix per una normativa pionera d'estalvi d'aigua que aconsegueix reduir-ne el consum


  • Comparteix:

El 68% de l'aigua es destina a l'ús domèstic / Foto: Pexels

El 68% de l'aigua es destina a l'ús domèstic / Foto: Pexels

Sant Cugat, i més de 200 municipis d'arreu de Catalunya, es troben en situació d'excepcionalitat per la sequera que afecta el país. En aquest context, els municipis han de conviure amb una sèrie de restriccions, com la prohibició de regar zones verdes i jardins tant públics com privats, la limitació de 230 litres d'aigua per persona i dia i la reducció d'un 40% de l'aigua per a usos agrícoles i del 15% per a industrials, entre d'altres. Sant Cugat, des de fa més de 20 anys, compta amb una ordenança d'estalvi d'aigua que ha resultat ser una eina potent per reduir el consum i, en situacions com l'actual, complir amb el Pla d'emergència en situació de sequera (PEM). Quin ha estat l'impacte d'aquesta ordenança? Quins usos fa Sant Cugat de l'aigua de què disposa? Ho analitzem.


RECUPERAR EL REPORTATGE SOBRE L'ORDENANÇA DE LES AIGÜES GRISES

L'any 2001, just abans de l'aprovació d'aquesta ordenança, el consum mitjà de Sant Cugat se situava en 193 litres per habitant, quan el municipi tenia gairebé 56.000 habitants. Ara, aquesta xifra s'ha reduït fins als 130 litres per habitant i dia en una població de més de 95.000 persones, el que representa un 32,65% menys que fa dues dècades. Tot i aquestes xifres, el consum encara és superior que la mitjana de l'àrea metropolitana (104 l/hab. dia) i que la recomanació de l'OMS (100 l/hab. dia).



A què es destina l'aigua que es consumeix a Sant Cugat?

El consum majoritari al municipi té un destí domèstic, amb un 68% del total. El segueixen l'ús industrial i terciari (26%) i l'ús municipal (6%). En total, el 2022, Sant Cugat va consumir 6,7 milions de metres cúbics d'aigua. En aquest sentit, la xifra és gairebé la mateixa que el 2021 i lleugerament superior a la del 2020, quan es van consumir 6,4 milions de metres cúbics d'aigua. Així, el consum d'aigua va augmentar en un 3,8% de 2020 a 2021, mentre que de 2021 a 2022 l'increment només ha sigut del 0,5%.



De l'aigua que es destina a l'ús municipal, més de la meitat es destina al reg. La resta es destina principalment als equipaments esportius i a les escoles, amb un ús més residual a la resta d'àmbits.



Grans consumidors

Segons dades a gener de 2023, el consum dels grans consumidors durant el 2022 va ser de 1,2 milions de metres cúbics d'aigua, el que suposa un 19% del consum total. Aquesta dada és inferior a la de 2021, ja que s'ha reduït en un 10% aquest consum. Així, en quatre anys ha disminutït d'un 28% a un 19% el volum d'aigua consumida pels grans consumidors respecte al consum tota d'aigua del municipi.

En aquest sentit, l'ordenança també posa el focus en aquests grans consumidors; que són principalment grans empreses, indústries i equipaments que consumeixen més de 5.000 metres cúbics d'aigua potable a l'any. Tots ells han d'implementar accions d'estalvi d'aigua i conèixer els seus consums per monitorar-los i fer-ne seguiment.

RECUPERA TOTS ELS REPORTATGES DE LA SÈRIE 'EL MES DE L'AIGUA A CUGAT MÈDIA'



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.