Xarops i inhaladors, alguns dels productes més escassos a les farmàcies

El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres, ha explicat els motius del desabastiment a l'Estat espanyol


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'una farmàcia de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu d'una farmàcia de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Les farmàcies de Sant Cugat han patit l'escassetat d'alguns medicaments durant aquests darrers mesos. Tot i que hi ha hagut un desabastiment general de fàrmacs, el principal problema ha estat la falta d'amoxicil·lina, un dels antibiòtics més demandats per tractar diferents malalties en infants. Cugat Mèdia, que ja va recollir la visió d'algunes farmàcies del municipi, ha comentat la situació i les causes que l'han provocada amb el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres.

El farmacèutic ha apuntat que tot va començar amb l'esclat de la pandèmia de Covid-19, quan es va passar "d'unes 500 faltes al mes a 3.500". La falta d'amoxicil·lina, un dels antibiòtics més demandats per tractar refredats, bronquitis o amigdalitis aguda, era la més preocupant i "ja està solucionat", gràcies al fet que "no hi ha tanta bronquitis", per tant, "hi ha menys demanda" i "els laboratoris ja han pogut començar a produir". Ara, hi ha una manca de "xarops" i "alguns inhaladors per problemes respiratoris".

La substitució dels medicaments: una assignatura pendent

El primer que es fa davant la falta d'un medicament és oferir al comprador l'opció de substituir-lo, que no sempre és senzill o viable, perquè ha de tenir la mateixa composició i forma farmacèutica. "Això dificulta molt el treball", ha confessat.

Davant d'aquesta situació, el farmacèutic ha de buscar si la prescripció està a una altra farmàcia, a través de l'aplicació FarmaHelp, amb la qual poden comunicar-se amb altres apotecaries d'un radi ampli. En cas negatiu, l'única opció restant és que el client torni al metge i canviï el medicament o la forma farmacèutica (xarop, càpsula, comprimit, etcètera). Torres ha considerat que un farmacèutic està prou format per substituir la forma farmacèutica de qualsevol producte i, com que no està permès, se "satura el sistema sanitari".

Les raons de la falta de medicaments

El desabastiment no és un problema concret de Sant Cugat, sinó que afecta a tot Catalunya i l'Estat espanyol. Aquesta situació es genera per tres motius principals: l'accidental, l'estructural i el global.

La primera raó es pot exemplificar amb el que va succeir amb l'amoxicil·lina: va sorgir "un brot molt fort de bronquitis", es van "consumir les reserves que hi havia" i, paral·lelament, els dos laboratoris que produeixen xarop amb amoxicil·lina estaven inoperatius, ja que "un tenia una avaria a la planta i no podia produir" i a l'altre "li faltava materials". El problema estructural és el que s'ha plantejat abans. Si els professionals farmacèutics no tenen autorització per fer substitucions de forma, es col·lapsa el sistema i es genera un "estrès innecessari" al ciutadà.

La causa global és culpa del descens dels preus dels fàrmacs al continent europeu, principalment a l'Estat espanyol, on es troben alguns medicaments "entre vuit i 10 vegades més barats que a la resta d'Europa". En aquest punt, els laboratoris prefereixen fer "les quantitats justes" per Espanya i fer força en altres països perquè es venen més cars. A més, els medicaments de l'Estat espanyol es traslladen a altres nacions perquè són més barats i això deriva en el "desabastiment del mercat espanyol". Torres ha demanat l'"estandardització dels preus dels medicaments a Europa" per evitar "la discriminació per raons de preu".

El president de la FEFAC ha posat sobre la taula el cas de Portugal, que recentment ha augmentat els preus dels fàrmacs per evitar el desabastiment. Torres ha argumentat que "el medicament ha de valdre el que ha de valdre" i "no és normal comprar un medicament per menys d'un euro", perquè "no és sostenible". També ha aclarit que "la decisió política és dir quin percentatge paga l'usuari i quin l'administració".

Quant a les expectatives de futur, Torres ha remarcat que "si la demanda es normalitza" la situació tendirà a estabilitzar-se, però "el problema estructural seguirà existint" i, si no se soluciona, "continuarà havent-hi problemes". Tot i això, ha enviat un missatge de tranquil·litat perquè hi ha alternatives davant la falta d'algunes fórmules i ha demanat que es "confiï en el professional de la farmàcia" quan proposa una opció diferent.


Antoni Torres

El que ens falta són xarops, les amoxicil·lines infantils ja està solucionat, i ara ens queda fonamentalment els xarops i alguns inhaladors per temes de problemes respiratoris.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.