Tornen els Tres Tombs, que celebren 'més de 150 anys' a Sant Cugat amb la Creu Roja de banderers

Enguany hi haurà "més participació de carros i carruatges" i es mantindrà el recorregut de l'any passat


  • Comparteix:

Una fotografia de la rua de l'any passat / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Una fotografia de la rua de l'any passat / Foto: Lali Puig (Ajuntament)

Tot a punt per a la festivitat de Sant Antoni Abat, que enguany celebra 'més de 150 anys' a Sant Cugat i compta amb la Creu Roja com a entitat abanderada. El punt àlgid de la celebració arriba aquest dissabte, amb la festa dels Foguerons, i diumenge amb la rua dels Tres Tombs i la benedicció dels animals.

CONSULTA AQUÍ EL PROGRAMA D'ACTIVITATS

Segons ha avançat la secretària de la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat, Rosa Díaz, a Cugat Mèdia, enguany hi haurà "més participació de carros i carruatges", es mantindrà el recorregut de l'any passat i es tornarà a aplicar el 'Protocol de Seguretat i Benestar Animal. Reglament d'Ordre de Cavalcades i Passades dels Tres Tombs de Catalunya', elaborat per la Federació dels Tres Tombs de Catalunya amb assessorament veterinari professional i acadèmic.

Recorregut de la rua

El recorregut d'enguany serà igual que el de l'any passat, que es va modificar per optar per vies més amples, sense pendents i amb un terra que garantís la seguretat dels cavalls.

Concretament, la rua arrencarà a les 11 h a l'avinguda del Pla del Vinyet a l'altura del Teatre-Auditori i seguirà pel passeig de Domènech i Montaner, la Rambla del Celler, l'avinguda de Cerdanyola, el passeig de Francesc Macià, el camí Vell de Sabadell, el carrer de l'Abat Armengol, el passeig de Francesc Macià, la Rambla del Celler, el carrer de Sant Bonaventura, el carrer de Valldoreix, el carrer de Sant Antoni i la plaça de Barcelona, amb una arribada prevista a les 13 h.


Veus en contra de la festivitat

Si bé els defensors dels Tres Tombs insisteixen en la importància de la recreació històrica del patrimoni de transport, ensenyant els oficis, gairebé desapareguts, relacionats amb el món dels èquids, també hi ha alguns sectors de la societat que consideren que aquesta tradició atempta contra la integritat dels animals.

La membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) Laura Martí, per exemple, ha explicat a Cugat Mèdia que, per a la seva entitat, "els Tres Tombs són incompatibles amb el benestar animal". Respecte al nou protocol, que la PAS considera "ambigu i imprecís", Martí lamenta que "tot i que hi hagi aquest protocol, quan s'incompleix, no hem vist que hi hagi cap modificació, sanció ni conseqüència".

D'altra banda, l'activista també ha lamentat que no s'hagi convocat la taula de treball entre les entitats implicades en la festivitat i les associacions animalistes, "una acció que es va anunciar en una reunió que vam tenir tots a l'octubre amb l'Ajuntament i que serviria per avançar i aproximar postures".

La rua dels Tres Tombs també implica afectacions en el trànsit.

CONSULTA AQUÍ LES AFECTACIONS AL TRÀNSIT PER LA RUA DELS TRES TOMBS




Rosa Díaz

Ens pensàvem que aquest any celebràvem el 150è aniversari, però ara, arran de les investigacions que hem fet per la publicació del llibre, hem vist que ja hem superat els 150 anys.

Laura Martí

Per nosaltres els Tres Tombs són incompatibles amb el benestar animal, considerem que no es pot garantir que els èquids que hi participen estiguin lliures de por i angoixa o que siguin lliures de manifestar el seu comportament natural. I és per això que creiem que una ciutat empàtica com la nostra no hauria de fer servir animals per entretenir-se i que les tradicions han d'evolucionar sense que això vulgui dir perdre la identitat o la cultura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.