Arrenca el primer projecte de la Comunalitat Urbana de Sant Cugat

Impulsada per quatre entitats socials del municipi, posa l'accent en l'agroecologia a Collserola


  • Comparteix:

Imatge de la presentació del projecte La Transformadora de Collserola / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de la presentació del projecte La Transformadora de Collserola / Foto: Cugat Mèdia

Quatre entitats socials de Sant Cugat han posat en marxa el projecte La Transformadora de Collserola, un espai compartit per ajudar a créixer iniciatives centrades en el sector primari, amb la intenció de teixir xarxes d'intercooperació i generar ocupació inclusiva en el municipi. Per aconseguir-ho, treballa sota tres eixos principals: la producció agroecològica, la transformació i la distribució sostenible. La proposta, que forma part del programa de Comunitats Urbanes de la Generalitat, ha estat impulsada pel Taller Jeroni de Moragas, Doble Via, la Rural de Collserola i La Sembra.

Treballen per generar aliances entre el moviment veïnal i associatiu, el teixit cooperatiu, el petit comerç, projectes autoorganitzats i les xarxes de suport mutu. De fet, tot i que a l'inici només eren les quatre cooperatives fundadores, el projecte ja ha crescut i incorpora altres agrupacions de la ciutat com Arran de Terra, Cal Temerari, el Cabàs, la Catalitzadora, Bikelogic, entre d'altres.

Fins al moment, han programat i tenen previstes més de 52 accions, totes elles en la línia de treball que proposen i defensen. "Ja estem acompanyant diversos projectes", ha afirmat Nino Ramírez, membre de la cooperativa Doble Via, impulsora d'aquesta comunitat. Així, el projecte, centrat en el sector primari, ja treballa en poder comptar, per exemple, amb un obrador, un centre de logística i un servei de repartiment amb vehicles elèctrics.

En definitiva, la Transformadora de Collserola, amb seu al Camí de Can Calders 6B, espera convertir-se en un eix d'emprenedoria sostenible a escala social, ambiental i econòmica a Sant Cugat.

Per això, el projecte compta amb el suport de l'Ajuntament i la Generalitat. "És important que projectes d'aquestes característiques i implicacions comencin a sorgir en un context de múltiples crisis globals i socials, com l'energètica, la climàtica o la de recursos", ha recalcat el tinent d'alcaldia de Drets Socials, Marco Simarro.

Una visió compartida per la tinenta d'alcaldia de Promoció Econòmica, Elena Vila, qui ha destacat que és "una gran oportunitat" perquè l'economia canviï la seva "manera de produir i l'impacte en la societat" en pro de fer "un món millor". També ha subratllat que "és un projecte de ciutat".

En aquest sentit, el director general d'Economia Social de la Generalitat, Josep Vidal, ha posat en valor "les estructures econòmiques locals que donen resposta a les necessitats de molts veïns", com és el cas de La Transformadora.


Elena Vila

Tenim una gran oportunitat perquè hem canviat la mirada i tenim clar que hem de canviar la manera de produir i l'impacte en la societat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.