CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET DE SANT ANTONI 2022
A grans trets, el protocol estableix que l'organització de l'esdeveniment triï un espai que s'adeqüi a l'activitat, amb punts d'aigua suficients i on es pugui fer l'enganxada i desenganxada dels estris de forma segura. També és l'organització qui haurà de contractar un veterinari expert en èquids, que vetllarà pel benestar dels animals, abans, durant i després de la rua. El sanitari avaluarà si els cavalls estan en condicions o no de participar a la cavalcada, atendrà aquells que ho necessitin i, en casos més greus, es cuidaria de gestionar el trasllat de l'animal a una clínica.
El reglament posa responsabilitat sobre els associats i participants de la rua. Per participar, hauran de portar tota la documentació dels èquids, que hauran d'estar "en condicions òptimes" per desfilar. En aquest sentit, el veterinari serà el responsable de detectar problemes de salut, i els organitzadors es cuidaran de determinar la correcta dosificació del pes de les càrregues. Quant als transports, hauran d'estar homologats i en bon estat de conservació.
Quant al recorregut, l'entitat organitzadora haurà de vetllar perquè no es passi per carrers estrets, ni giravolts tancats o baixades i pujades pronunciades, així com evitar paviments relliscosos (en cas que hi hagi un tram conflictiu, la Federació Catalana dels Tres Tombs posa a disposició unes plaques que es posen al terra per facilitar el pas dels èquids).
El protocol prohibeix la utilització de carros amb rodes de goma, així com les vestimentes "que no siguin típiques i adequades a les nostres festes tragineres" i el consum d'alcohol durant la passada. La federació tampoc permet la participació d'èquids "bruts, prims o en males condicions sanitàries".
Protocol de Seguretat i Benestar Animal
El reglament, sota la lupa dels animalistes
La Federació Catalana dels Tres Tombs ha elaborat el protocol "amb la ferma voluntat d'unir les tradicions, el benestar animal dels èquids i la convivència responsable". Una de les materialitzacions més clares del reglament a Sant Cugat és el nou recorregut, que s'adapta en favor dels èquips. La membre de la comissió de Sant Antoni Abat Rosa Díaz ha lamentat que quedi enrere un camí que passava pel casc antic de Sant Cugat, però accepta que el nou recorregut és més favorable per als cavalls. "Mirarem si hi ha coses que s'hagin de canviar, però segurament quedarà com a definitiu", ha explicat Díaz amb la mirada posada en edicions futures. La membre de la comissió ha explicat que els participants de la rua han rebut positivament el protocol: "Una persona que té cavalls el que vol és tenir-los bé, no vol que no estiguin adequadament".Des de la Plataforma Animalista Sant Cugat (PAS) cruen que el nou protocol es queda curt, ja que dona continuïtat al que ja s'havia fet en edicions anteriors. Tot i això, posen en valor que s'hagi apostat per un recorregut més amable amb els cavalls i reconeixen que hi ha elements favorables. Del text, preocupa especialment a la PAS que és un recull de normes que van més en la línia de ser recomanacions que obligacions i que, a més, no té un règim sancionar. La membre de l'entitat animalista Marta Guàrdia ha lamentat, en declaracions a Cugat Mèdia, que la normativa és sovint "ambígua": "No serveix gaire per determinar si un animal està estressat, si les distàncies entre els carruatges són o no les adequades, si les distàncies amb el públic són segures; no especifica res d'això."
En tot cas, tant la comissió de Sant Antoni Abat com la PAS han posat de manifest la voluntat de col·laborar per garantir una festivitat segura per a tothom, especialment per als èquids. Ara bé, la PAS ha lamentat que encara no s'hagi creat una taula de treball conjunta amb la comissió, l'entitat animalista i l'Ajuntament. Des del govern, però, defensen que la rua d'enguany ja inclou respostes a les inquietuds que la PAS va traslladar l'any 2020. De fet, el regidor de Benestar Animal i Seguretat, Francesc Carol, defensa que l'àrea de Benestar Animal està sempre en contacte amb les entitats animalistes i ha explicat que convocarà la PAS a una reunió informativa sobre la rua abans que se celebri. A més, els convida a fer seguiment de la cavalcada in situ, amb els tècnics municipals. Pel que fa a la comissió de treball, Carol allarga la mà a la PAS: "La intenció és crear aquest grup de treball, que permetrà afegir noves modificacions al protocol".
Rosa Díaz
Qui té cavalls a casa vol tenir-los bé, vol que estiguin adequadament.
Marta Guàrdia
No serveix per determinar si un animal està estresat o no, si les distàncies són segures. Tot queda en una ambigüitat que fa difícil saber si s'està respectant el protocol.
Francesc Carol
Convidem la PAS a acompanyar-nos en aquest recorregut per veure in situ l'aplicació del protocol, amb la intenció de fer modificacions que permetin mantenir la festa mantenint el benestar dels animals.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.