Sobre la importància que va tenir la Segona República a la ciutat, Mota ha remarcat que "va acabar amb més de trenta anys de caciquisme". Així, es va iniciar un procés democràtic mitjançant el qual, per primera vegada, "els rabassaires, els republicans i els artesans, com Roc Codó, que era espardenyer, van poder entrar a l'Ajuntament". D'aquell període, l'historiador també ha destacat "l'esclat associatiu" i la voluntat per "canviar la societat", construint, per exemple, l'escola pública, una biblioteca pública "que es va carregar el franquisme" i l'ajuntament.
Tots aquests anys de lluites pels drets socials, "en què es va avançar com mai", van acabar amb la instauració del franquisme. "A l'elit que va impulsar el cop d'estat no li interessava que això continués existint. En queda el record, però després de 40 anys de franquisme i repressió, es va perdre tot". L'historiador també lamenta el pacte de silenci de la transició que ha perdurat durant dècades. "Han hagut de passar 90 anys perquè es faci un homenatge a l'únic alcalde realment escollit durant la Segona República, Roc Codó", ha declarat Mota.
Jose Fernando Mota
Queda el record d'una època democràtica, en què es van intentar fer les coses d'una altra manera. Queda una escola pública que es va construir i encara està en funcionament, l'escola Joan Maragall, i un ajuntament que va funcionar fins fa uns quants anys, a la plaça de Barcelona.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.