Tres santcugatencs a la Xina: 'El millor lloc per viure ara és aquí'

Cugat Mèdia torna a parlar amb Marc Nomen i la família Morales Alegret nou mesos després


Temes relacionats

'D'un dia per l'altre no hi havia ningú al carrer, tothom portava mascareta i et prenien la temperatura en entrar al metro' (25/feb/20)

Un santcugatenc, afectat pel confinament de Wuhan pel coronavirus (24/gen/20)


  • Comparteix:

Cugat Mèdia ha reprès contacte amb la família Morales Alegret i en Marc Nomen, santcugatencs que viuen a la Xina, per conèixer l'evolució de la pandèmia al país i la seva experiència a la Xina. Els tres entrevistats hi viuen per raons professionals i vam parlar amb ells per primer cop quan eren a Sant Cugat al gener escapant de la pandèmia que tot just acabava d'esclatar a la Xina. Ara ells tornen a viure allà, escapant de la situació aquí, i asseguren que la vida pre covid-19 s'ha restablert a la Xina i que tot ha tornat a la normalitat.

Els tres santcugatencs a la Xina coincideixen en afirmar que els xinesos tornen a fer vida normal i això impacta positivament en tots els àmbits de l'economia i la societat. Lliure circulació per tot el país, mascaretes no obligatòries, restaurants i bars oberts, lligues de futbol que no s'aturen, escoles amb funcionament habitual... La vida abans de la covid-19 ha tornat per quedar-s'hi. Tot això, gràcies a la tecnologia -un codi QR que permet un control exhaustiu dels més de 1.000 milions d'habitants- i a una ciutadania que, majoritàriament, "té confiança en el seu govern", segons Àlex Morales.

La Diana Alegret i les seves dues filles duien set mesos sense veure al pare, que es va veure obligat a tornar a la Xina per feina al març, just abans del confinament a Espanya. La resta de la família, que tenia previst anar-hi més tard, no va poder viatjar. Després de múltiples obstacles burocràtics, la mare i les dues filles van aconseguir aterrar a Shenzhen al setembre. Un aterratge, però, ple de protocols i procediments de seguretat. La Diana Alegret explica el procediment un cop va arribar a l'aeroport: "Quan arribaves impactava perquè et plantaven un gomet vermell i no podies circular lliurement, . No tenies lliure circulació i no se'ls escapa ni un, no podies sortir d'allà". Alegret explica que no van poder veure a l'Àlex, el meu marit, fins passades les dues setmanes de confinament. "Ens van agafar els passaports, ens van fer pujar a un autobús sense donar explicacions i ens van portar a un hotel. Ens van donar una clau d'un sol ús, per entrar a l'habitació i no sortir". Tant Alegret com Nomen confirmen que els 14 dies a l'hotel van ser molt ben atesos perquè els prenien la temperatura dos cops al dia, els donaven tres àpats diaris i tenien suport mèdic i psicològic. Nomen apunta que "en aterrar aquí tot agafa una nova dimensió, veus que tota aquesta organització que estan muntant és perquè realment això és molt seriós".

Nomen confirma la seva sorpresa en finalitzar la quarantena a l'hotel: "Va ser tornar aquí [a la Xina] i veure que la gent feia vida pràcticament normal". Ja no és obligatori portar mascaretes i tots els centres comercials, els restaurants i els bars estan oberts; tot sembla rutllar com abans de la pandèmia. També hi ha llibertat absoluta de mobilitat per tot el país. Ara bé, com Nomen apunta la seva mobilitat està lligada a què un codi QR al mòbil estigui activat i obert. Després de la revisió mèdica, les autoritats sanitàries van convidar-los a descarregar-se una aplicació mòbil associada al seu telèfon i se'ls va instal·lar un codi QR. "El QR és un programa al teu mòbil que et té geolocalitzat sempre. Si no ets positiu i no estàs en contacte amb ningú que ho sigui, el teu codi està de color verd. Si has estat en un barri on ha iniciat un brot, el teu codi surt taronja, i si has estat en un lloc amb molts casos, et surt vermell". Nomen explica que per anar a centres comercials o al metro te'l poden demanar i que ho troba una bona solució per a permetre la mobilitat de la ciutadania.

Morales explica per què la ciutadania abraça unes mesures de control que a Catalunya possiblement no s'acceptarien: "Vivim en un sistema molt peculiar. Aquest sistema de control tan ferm ja existia d'abans. El govern ha utilitzat aquest teixit ja existent. Aquí no hi ha negacionistes, ningú es posiciona contra el govern". Alegret també comenta que "a la Xina hi ha un sentiment molt fort de comunitat, de solidaritat, i això també ha beneficiat l'èxit en el control de la pandèmia, tots van en una mateixa direcció". Un altre factor que influeix en l'èxit de la gestió és el control d'entrades i sortides al país. Morales explica que "ara han tornat a tancar fronteres, segurament la Xina mantindrà aquest tancament molts mesos".

Gràcies al codi QR, i a una ciutadania que l'ha acollit amb els braços oberts, el govern és capaç de gestionar brots amb una velocitat i eficàcia, ressalten aquests santcugatencs. Morales posa un exemple: "Van trobar tres casos positius a Luohu, un districte de Shenzhen de més d'un milió d'habitants. De forma immediata van identificar les 3.000 persones amb qui havien estat en contacte aquestes tres persones i que en 24 hores ja estaven totes les PCR i tests realitzats, i els positius estaven tots a l'hospital". En Marc Nomen comparteix un cas a Qingdao, una ciutat a la província de Shandong: "La ciutat té uns 15 milions d'habitants i van detectar nou casos. En unes hores van tancar a tothom i van fer 15 milions de PCR al moment. Saben que si es descontrola el problema és molt greu i que haurien de tancar-ho tot de nou". Per a assolir-ho, també és essencial el teixit industrial xinès, que permet disposar de recursos materials per a fer front a qualsevol brot.

El resultat d'aquest exhaust sistema de control és una economia que floreix. Morales ens ho confirma: "Jo treballo a la indústria aeronàutica i aquí s'ha restablert pràcticament el 92% dels vols interns. Els números són reals, la Xina està en creixement i és gràcies al control que s'ha dut a terme". El santcugatenc afegeix "tenim companys que treballen en exportació i tenen problemes per tenir contenidors. Aquí les fàbriques estan al 100% i envien contenidors d'exportació a tot arreu del món. Com els altres països no estan al 100%, aquests contenidors no tornen, només tornen si estan plens per temes de costos, i és quan aquí hi ha un problema". Marc Nomen ho ratifica: "La Xina no ha parat, ha augmentat la producció i ha pogut servir a la resta del món. Si ells no paren i nosaltres sí, ells són els que creixen". La tornada a l'activitat també impacta positivament a la lliga de futbol, on treballa en Marc Nomen. L'entrenador santcugatenc explica que la Xina ha agafat el format de l'NBA als Estats Units, que ha ubicat a tots els equips a una sola seu i aquests equips viuen i competeixen durant unes setmanes en concentració. Les entrades i sortides són molt controlades i molt pocs partits s'han hagut de posposar a causa de jugadors positius.

Per acabar, tant Nomen com Alegret transmeten que se senten privilegiats de viure a la Xina ara mateix, per la seguretat que tenen i la normalitat que viuen en situació de pandèmia mundial, i per poder treballar en allò que els agrada. Nomen declara "Trobo a faltar els amics, la família i el meu entorn, però tinc la sort de poder està fent el que més m'agrada, treballar en futbol i dedicar hores a la meva passió, em sento un privilegiat". Alegret afegeix: "Enviem un missatge de tranquil·litat a la nostra família, estem bé, més aviat preocupats per vosaltres que no pas per nosaltres, per la situació allà que no pas aquí. Aquí estem com abans del virus, estem bé".




Marc Nomen

La nostra mobilitat està lligada a que aquest codi QR estigui activat i estigui obert. A l'aire lliure, amb restaurants, et treus la mascareta i ningú no et mira malament.

Alex Morales

Jo treballo a l'aeronàutica i nosaltres hem vist que s'ha restablert pràcticament el 92% dels vols interns que hi havia a la Xina, ja estan en circulació. És real, la Xina està creixent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.