Montse Gavagnach (CAP Valldoreix): 'Cada dia fem PCR de tres o quatre escoles'

El CAP de Valldoreix centralitza les PCR dels grups dels centres escolars, mentre que les dels contactes estrets es fan a Sant Cugat i Can Mates


Temes relacionats

Dubtes? 8 preguntes amb resposta sobre la gestió de la Covid-19 a les escoles de Sant Cugat ( 2/oct/20)


  • Comparteix:

La doctora Montse Gavagnach, directora del CAP Valldoreix / Foto: Mútua Terrassa

La doctora Montse Gavagnach, directora del CAP Valldoreix / Foto: Mútua Terrassa

La doctora Montse Gavagnach, directora del CAP Valldoreix, ha aclarit el protocol sobre la gestió de casos de Covid-19 a les escoles de Sant Cugat. Les proves PCR i la gestió del confinament dels grups bombolla se centralitzen des del CAP Valldoreix, mentre que els tests per contacte estret amb un positiu es fan al de Sant Cugat, en el cas de persones adultes i al de Can Mates, en els casos pediàtrics. El volum de centres escolars de la ciutat ha fet que Mútua Terrassa hagi decidit que totes les proves al CAP Valldoreix i no al centre. De fet, la directora del centre valldoreixenc assegura que diàriament fan proves a grups de tres o quatre centres.

ESCOLTA-HO

En una entrevista a Cugat Mèdia, la doctora Gavagnach ha detallat, també, la simptomatologia habitual de la malaltia i la situació de la pandèmia a la ciutat. També ha alertat de la importància de mantenir les mesures de distància social, mascareta i higiene de mans, a més de recordar que s'han de respectar les quarantenes de 10 dies quan s'està esperant el resultat de la prova i, encara que aquesta hagi donat negatiu.

Quin és el protocol quan un nen o nena es troba malament?
Pot ser per vies diferents. Quan un nen o nena es troba malament, va a Can Mates perquè el visiti el pediatre. Si té clínica compatible amb Covid, se li fa la PCR i s'espera al resultat. A l'escola no se l'informa fins que el resultat no és positiu. Quan fem una PCR per sospita de Covid, l'entrem al sistema de gestors Covid i quan és positiva, s'informa a Salut Pública, a la família i al gestor de les escoles. Llavors es posa en marxa tot el mecanisme. S'informa l'escola i es demana el confinament de la pròpia classe a casa. Quan tenim el llistat, els citem perquè vinguin a fer-se la PCR al CAP de Valldoreix.

El nostre gestor escolar es posa en contacte amb l'escola, de vegades és la mateixa escola que ho sap abans i es posa en contacte amb nosaltres. Ens passa el llistat del grup bombolla i nosaltres els citem.

És el mateix protocol que el de mestres i professorat?
Sí, tot el grup bombolla. Alguna vegada, des de Salut Pública també s'amplia i ens fa testar a altres professors, però d'entrada, el primer que citem és el grup bombolla.

Quan algun membre del grup bombolla dona positiu, què s'ha de fer?
Com que ja estan confinats, ja estan en quarantena, no implica res més, no s'ha de fer res més que seguir en quarantena el que estipula el protocol (10 dies), perquè els nens ja no estan junts.

I amb les famílies quin és el procediment, quan hi ha un positiu?
Això són contactes estrets. El que han de fer és anar al CAP Sant Cugat, on fem les PCR dels contactes familiars i estrets. Fem PCR als que venen espontàniament, però també hi ha una agenda que poden trucar per telèfon o citar-se per la web i demanar hora. Una cosa són els contactes escolars, que se centralitzen a Valldoreix, i una altra els familiars o estrets, que es fan a Sant Cugat i també a Can Mates, si és un nen. Si va amb el pare i la mare i va al pediatre també se'ls fa la PCR a Can Mates mateix. I també al revés, si va un adult a Sant Cugat i va amb un nen també se li pot fer allà la prova. Sempre intentem respectar els nuclis familiars, que es facin la prova tots els membres al mateix lloc.

Per què s'ha decidit repartir així a Sant Cugat?
Mútua Terrassa va decidir que logísticament, amb el volum d'escoles que tenim a Sant Cugat, era pràcticament impossible que poguéssim donar un bon servei anant als centres a fer les PCR. A Sant Cugat hi ha més de 60 escoles, cada dia fem PCR a tres o quatre escoles. Si hi haguéssim d'anar, el mecanisme és molt més lent, alguns pares volen estar presents quan es fa la prova sobretot als més petits, les escoles també ho prefereixen així. De moment, la percepció és que les escoles estan satisfetes.

I com està funcionant al CAP aquesta gestió?
Ho tenim força controlat, el CAP Valldoreix té dues entrades molt separades i no hi ha risc de contagi, perquè al CAP Valldoreix no fem assistència a pacients amb Covid. Hi ha espai, molta sala d'espera. De moment ho portem bastant bé. Hem hagut de reforçar molt l'horari d'assistència i el personal, però de moment ho tenim bastant controlat. No sé què passarà en un futur. Fem una gran quantitat de PCR diàries.

Les proves PCR són les mateixes per a infants que per a persones adultes?
Abans fèiem frotis nasofaringi, i ara només fem nasal, que molesta molt menys. I són igual d'efectives. A Sant Cugat i a Can Mates, abans de començar les escoles ja es feia nasal també.

Salut també s'ha plantejat fer tests serològics que podrien evitar el confinament de tota la classe.
De moment nosaltres no tenim cap instrucció al respecte, sabem que se'n parla, també de tests antigènics. El protocol vigent és per PCR. Probablement això canviarà, però de moment nosaltres no tenim cap instrucció.

Està funcionant el sistema de grups bombolla?
Sí. Genera molta logística, però estem satisfets de com funciona i de la resposta de les escoles, les famílies... La nostra percepció és bona. És un enrenou, però és que la Covid ens ha girat a tots del revés. Tothom ho viu d'una manera bastant tranquil·la.

Pel que fa a la simptomatologia, amb quina simptomatologia no s'hauria d'anar a l'escola?
Per definició, qualsevol nen malalt, amb quadres de febre, gastroenteritis... no hauria d'anar a l'escola. Això ara i sempre. Els símptomes típics amb Covid són febre, mal de gola, mocs... sempre que vagin acompanyats de febre. Segons el protocol, els símptomes més habituals són febrícula o febre, tos i/o dificultat per respirar, congestió nasal o mal de coll, mal de panxa, vòmits i/o diarrea i dolor muscular. El mal de cap, mal de coll i la congestió nasal, no està associat a la Covid si no va acompanyat de febre. Són molt habituals en els infants i només s'haurien de considerar símptomes potencials de Covid quan hi ha febre o altres manifestacions.

I en una època com aquesta, amb grip, refredats... a banda de la PCR hi ha alguna manera de diferenciar la Covid-19?
La veritat és que no. La Covid pot donar una manifestació molt heterogènia, per això estem fent tantes PCR. Ho sabem, que moltes sortiran negatives, però no ens podem permetre no testar algú que pugui ser positiu. Els símptomes són molt semblants als d'un refredat comú, és impossible de discriminar.

Quina creu que és la situació de la pandèmia actualment a Sant Cugat?
Segons les dades que tenim estem força bé. No bé, perquè encara estem en vermell, però la zona ha millorat respecte a l'agost. Voldria recordar, a més, les mesures. Encara et trobes pel carrer gent agrupada, sense mascareta... això és el més important: la distància, la mascareta i el rentat de mans. D'un dia per l'altre, la cosa es pot controlar.

Això pot estalviar també altres malalties relacionades amb l'època...
Sí, també pot ajudar que aquest any l'epidèmia de grip sigui menys greu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.