ESCOLTA-HO
Comunicació Audiovisual va ser la meva primera carrera, la que vaig fer amb 18 anys. Quan vaig acabar em vaig dedicar al cinema un cert temps, però als 26 anys em van diagnosticar un càncer d'ovaris que em va obligar a passar per una operació molt radical i que em va fer entrar en la menopausa d'un dia per l'altre. En l'estona que durava l'operació, vaig passar a tenir els nivells hormonals d'una dona de 26 anys als nivells d'una dona de 60. En aquella etapa em vaig replantejar moltíssimes coses, com per exemple, tot el que tenia a veure amb l'exercici, l'alimentació i els hàbits saludables. A partir d'aquí vaig començar a investigar i és quan vaig decidir estudiar una segona carrera, la de Nutrició Humana i Dietètica.
Com et vas prendre una notícia com que als 26 anys ja no menstruaràs més i no podràs tenir fills de manera natural?
Va ser un xoc. Quan tens 26 anys no penses ni amb la mort, ni amb la malaltia ni que et pugui passar res, et creus invencible. Quan em van dir que estava malalta, l'estadi del meu càncer estava molt avançat, però és que no em va donar cap símptoma. Per això va ser un xoc. El fet de pensar que no podria ser mare, per a mi, no va ser el més important perquè sempre havia dit que no volia ser mare. Però, vaja, tenia 26 anys, era una nena, podien haver canviat moltes coses, no?
Quan vaig començar a viure amb la menopausa vaig veure que eren moltes altres coses que no només el fet de no poder tenir fills. Quan ho explicava als metges el primer que em deien era que havia de donar gràcies per haver sobreviscut. Com que no em podien donar teràpia hormonal, no em quedava gaire més opció que posar-me a investigar. Em quedaven molts anys al davant de viure així, i els volia viure bé.
Si per a una dona a qui li ve la menopausa a l'edat que li correspon ja li genera canvis, amb 26 anys, quins canvis vas viure?
Els primers, unes sufocacions molt intenses. Pensa que quan a una dona li ve la menopausa quan li correspon, el seu cos es va adaptant als canvis a poc a poc. Però és clar, en el meu cas va ser de cop. El meu cervell no ho entenia. Després, els canvis a l'hora de dormir, tenia el son molt més lleuger i em despertava cada dos per tres. També em sentia més irascible, però com a cosa positiva et diré que el que pensaven els altres em va començar a donar bastant igual. Els estrògens fan que estiguis més pendent dels altres, de les cures. Amb la menopausa estàs més enfocada en tu mateixa, et tornes més egoista, en el bon sentit de la paraula. I per descomptat, el meu cos també va canviar. Vaig acumular més greix, vaig perdre musculatura, les mucoses i la pell estava més seca, els ulls, en l'àmbit íntim... Van ser molts canvis i ningú me'ls sabia explicar. Si la menopausa encara és una mica tabú, imagina fa 14 anys; era un desert, no hi havia res.
Per què encara tenim tan poca informació sobre aquesta etapa de les dones?
Això m'enfada profundament. Primer, les dones no formem gaire part dels estudis científics. La menopausa no forma part dels estudis d'envelliment i el 50% de la població s'hi passarà un terç de la vida, com a mínim les dones. Hem de fer alguna cosa perquè la menopausa deixi de ser un misteri absolut, això pel que fa a l'apartat científic. Després hi ha una part cultural, perquè les dones, per desgràcia, fora de la nostra funció reproductiva som culturalment poc interessants. Quan l'home envelleix és un madur atractiu, a l'estil George Clooney. Ni tan sols les dones volem sentir a parlar de la menopausa, perquè sabem que ja ens veuran poc interessants. Tots aquests estigmes han d'anar canviant i les dones hem d'estar ben informades de les coses que ens passen i per què ens passen. Les dones no som estúpides, som capaces d'entendre què ens passa.
I d'aquí, imagino, sorgeix la necessitat d'explicar-ho a través dels teus dos llibres: 'Nutre tu menopausia' i 'Disfruta tu menopausia'.
Exactament. La meva idea és, ja que en aquest moment la dona se sent fràgil perquè no entén molt bé què són tots aquests canvis i també sent que se surt dels cànons estètics, intentar que no caigui en dietes extremes o en algun tipus d'exercici que no està adaptat a les seves necessitats. El que hem de fer és acompanyar les dones en aquesta etapa. El meu objectiu és donar eines respectuoses amb les dones, que no les facin lluitar contra qui són.
També tens una consulta i ofereixes cursos. Quines són les preocupacions més habituals que et presenten les dones que et venen a veure?
Elles són les meves grans mestres, perquè he après molt del meu cas, però també dels d'elles. El que més preocupa és el tema del pes. Jo sempre intento donar-hi la volta perquè al final hem de pensar en la salut, entendre que el nostre metabolisme canvia i que hem d'adaptar els exercicis i l'alimentació. És un canvi de xip molt important. També els preocupa tot el que té a veure amb l'energia, dormir, la sequedat de la pell i en l'àmbit íntim... I després la libido, és un tema importantíssim. Amb la menopausa arriba una libido més selectiva, que va de connectar amb l'altra persona, que hi hagi molta més sensualitat, contacte en el dia a dia.
Al final, fas el que vols fer.
Estic molt feliç. Cada dia dono gràcies per sentir que aquest és el meu camí. Ara, fins i tot, la carrera de Comunicació Audiovisual ha tornat a prendre sentit pel que fa a tot el tema de les xarxes socials. Al final, tot a la vida agafa el seu sentit.
Marta Marcè
Amb el tema de la menopausa em van dir que no tindria menstruació i que no podria tenir fills, ja està. Però és clar, quan vaig començar a viure el que era una menopausa, vaig dir, home, això va de moltes altres coses, va que em sento diferent, que la meva memòria és diferent, que em falten les paraules, que em canvia la pell, les mucoses en l'àmbit íntim.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.