Una Collserola més verda ofereix bons presagis sobre els incendis d'aquest estiu

La serra acumula 550 litres per metre quadrat de pluja enguany, una xifra excepcional, però una sequera sobtada podria fer créixer el risc


  • Comparteix:

La humitat de la vegetació és un bon presagi de cara als incendis aquest estiu a Collserola. La serra acumula més de 550 litres per metre quadrat enguany i els arbres encara mantenen a finals de juliol una verdor poc habitual en aquesta època de l'any. Això sí, el combustible present als boscos del parc segueix creixent i augmenta el perill d'incendis greus en el futur si no se'n fa una gestió eficient.

Hi ha diverses zones del parc on els arbustos del sotabosc i els arbres formen un continu de vegetació, un dels elements que fa que els incendis s'estenguin més ràpid, després d'anys d'acumulació. Cal recordar que l'incendi més gran des del 1990, quan es van començar a registrar, és el del 94 entre la Floresta i les Planes, que va cremar unes 130 hectàrees, una xifra minsa comparada amb altres incendis forestals.

El cap del Servei de Medi Natural del parc, Joan Capdevila, ha explicat a Cugat Mèdia que aquesta absència d'incendis té molt a veure amb la xarxa de prevenció, establerta als anys 80, que manté sempre desenes d'ulls posats en tot moment sobre la serra per avisar de qualsevol columna de fum. De fet, la resposta mitjana per part dels Bombers a un incendi és de menys d'un quart d'hora, fet que limita molt la possibilitat d'un gran foc. La bona xarxa de camins i la proximitat de diversos parcs als municipis que en formen part faciliten aquesta resposta.

Això sí, els tècnics treballen amb l'horitzó d'un hipotètic gran incendi forestal a Collserola com els que s'han produït a altres punts del món i que en unes condicions determinades podria arribar a generar-se a la serra. Els Bombers de la Generalitat centren ara els seus esforços en treballar tècniques per aturar un foc així, capaç d'arrasar milers d'hectàrees en poques hores i que en un parc urbà com Collserola seria devastador. De fet, ja s'ha començat un projecte per caminar cap aquest objectiu, un dels principals reptes que ha d'afrontar el Parc Natural en els propers anys.


Joan Capdevila

La vegetació ha crescut desmesuradament i s'han tancat els camins. Però per altra banda tenim una vegetació amb un estat d'humitat favorable.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.