Abellaires per repoblar Collserola

Eric Barbero és un dels sis apicultors autoritzats pel parc, que malden per mantenir la presència d'aquest insecte, amenaçat pels canvis ambientals


  • Comparteix:

Eric Barbero, en un dels assentaments d'abelles / Foto: Cedida

Eric Barbero, en un dels assentaments d'abelles / Foto: Cedida

Les abelles perillen a Collserola. L'activitat humana, els canvis al clima i l'aparició de la vespa velutina, un dels seus depredadors, posa en risc la pervivència d'una espècie clau en el funcionament de l'ecosistema. Al parc, sis apicultors autoritzats en tenen cura i mantenen els refugis en funcionament arreu de Collserola. El florestà Eric Barbero és un d'ells i ha passat pel magazín 'Sant Cugat a fons' per explicar la seva experiència en un sector on es va incorporar fa tres anys.

ESCOLTA-HO

Barbero comercialitza la seva pròpia mel, però ho fa, explica, només per sufragar els costos que genera el manteniment de les més de les arnes que cuida tant a Sant Cugat com en altres punts de l'entorn. Fer d'apicultor, o abellaire, com prefereix anomenar-ho, és la seva afició i la compagina amb la seva ocupació habitual de fisioterapeuta en una activitat que ell considera 'una teràpia'.

Tot plegat va començar a partir d'un amic, que va introduir Barbero al món de l'apicultura. Fa uns tres anys va decidir començar a mantenir les seves pròpies arnes a prop de casa seva com una manera de contribuir al manteniment de l'ecosistema de Collserola i a poc a poc l'afició ha anat creixent fins a ser una part important de la seva vida diària. Això sí, des d'una perspectiva sostenible. 'Només recullo el que els sobra', afirma.

Una espècie amenaçada
La progressiva desaparició de les abelles és un fenomen estès arreu del món i Collserola no n'és una excepció. Una de les amenaces més recents és la vespa velutina, o vespa asiàtica, un insecte que caça abelles com una de les seves fonts d'aliments. Barbero ha explicat que les vespes fan guàrdia prop dels ruscs i atrapen les abelles encarregades de sortir a buscar aliment a fora. Això, a la llarga, acaba amb la mort de tota l'arna per inanició.

Per això, cal vigilar de prop els ruscs, a més de mantenir-los nets i en perfecte estat de conservació per allotjar, depenent de la temporada, més de 20.000 abelles cadascun. Els canvis al clima i la presència humana també alteren les dinàmiques de les abelles, una espècie que Barbero ha assegurat que és molt 'sensible' a les pertorbacions del seu entorn.


Eric Barbero

El pol·len, el nèctar i el pròpolis són aliments que necessiten per sobreviure. Un apicultor només ha d'agafar el sobrant d'aquests productes. Elles sempre ha de tenir el màxim d'aquests components.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.