El caràcter acollidor de Catalunya, de manifest a la mostra del Museu 'Fugint de l'Holocaust'


  • Comparteix:

L'exposició es troba a la primera planta del Claustre del Monestir

L'exposició es troba a la primera planta del Claustre del Monestir

Catalunya va ser una 'terra de llibertat' i d'acollida per a milers de persones que fugien de la barbàrie nazi. És el que s'extreu de la mostra 'Fugint de l'Holocaust', que es pot veure fins al 25 de juny al Museu del Monestir i que commemora el 70è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial i l'alliberament dels camps de concentració i d'extermini. L'exposició és un treball conjunt del Museu d'Història de Catalunya i els departaments de Cultura de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat. Els dissabtes 20 i 27 de maig i 17 i 24 de juny a les dotze del migdia s'oferiran visites guiades a l'exposició.

'Fugint de l'Holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial' recull records de testimonis basats en vivències on s'expliquen pors, inquietuds i angoixes amb experiències a aduanes, passadors, presons i camps de concentració. La directora del Museu d'Història de Catalunya, Margarida Sala, ha reivindicat el paper dels museus a l'hora de mantenir viva la memòria històrica.

Margarida Sala

És important conèixer els testimonis de la gent que pateix per causes injustis i arbitràries.


Es tracta d'un paper en el qual l'Ajuntament de Sant Cugat també vol tenir-hi protagonisme. De fet, el ple municipal de març va acordar homenatjar els tres santcugatencs deportats als camps nazis amb la creació de plaques Stolpersteine. Ubicar aquesta exposició a la ciutat, segons la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, és un reconeixement a les víctimes.

Carmela Fortuny

És un reconeixement a les persones que van patir aquesta situació, una denúncia. Aporta una mirada local a les persones afectades.


L'organització pretén apropar aquesta mostra, sobretot, al jovent.

Propostes relacionades
Les activitats continuen aquest divendres a les sis de la tarda amb el taller 'La història d'Anna Frank i les nostres històries', a càrrec de l'escriptora Laia Noguera. Es tracta d'una iniciativa adreçada a joves a partir de 10 anys on se'ls ensenyarà el valor dels diaris personals com a refugis i com a vehicles d'expressió, amb l'exemple de la jove holandesa assassinada pels nazis als anys 30. Cal inscripció prèvia enviant un correu electrònic a educaciomuseu@santcugat.cat o trucant al 93 675 99 51.

A més, els dimarts 30 a les set de la tarda l'historiador José Fernando Mota oferirà la xerrada 'Els santcugatencs als camps nazis'. L'última proposta lligada a la mostra serà una conferència el 20 de juny a les set de la tarda a càrrec del comissari de l'exposició, Josep Calvet, sobre 'El pas per Catalunya dels refugiats jueus fugitius de l'Holocaust'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.