L'Ajuntament engega una campanya per evitar l'ús de les tovalloletes humides


  • Comparteix:

Logotip de la iniciativa

Logotip de la iniciativa

L'Ajuntament engega una campanya per evitar l'ús de les tovalloletes humides. La campanya, que coincideix amb la celebració aquesta setmana del Dia Mundial de l'Aigua, neix per advertir de l'impacte d'aquest producte en el medi ambient. La iniciativa vol reduir els impactes tècnic, econòmic, ambiental i social de les tovalloletes, i es desenvoluparà en diverses fases.

En la primera etapa de la campanya, s'enganxaran adhesius als lavabos dels 77 equipaments municipals per explicar que les tovalloletes s'han de llençar a les escombraries. A partir del juny es publicarà un peu de pàgina a la factura de l'aigua per informar de la correcta gestió d'aquest producte. El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, ha explicat a Cugat.cat l'objectiu de la campanya.

Joan Puigdomènech

Aquesta campanya és per fixar en la ment de la gent que aquest tipus de tovalloletes s'ha de llençar als contenidors de residus. Segurament hauria de ser un fet anecdòtic però acaba sent un problema important.


L'ús de tovalloletes humides és cada vegada més habitual. A diferència del paper higiènic, que es desfà d'una manera ràpida, les tovalloletes humides, encara que als envasos informa que són biodegradables, es desfan a un ritme molt lent, tal com explica Joan Puigdomènech.

Joan Puigdomènech

És un residu molt diferent al paper higiènic: té una vida més llarga i, circulant per les xarxes de clavegueram, acaba generant taps.


El problema apareix quan es llencen al vàter, perquè triguen molt temps a descompondre's. Això genera un conjunt d'impactes:

Impacte tècnic: les tovalloletes estan formades per unes fibres que no es desfan per complet o, si ho fan, és tan lentament que acaben passant intactes a la xarxa de clavegueram. Aquest producte s'aferra a qualsevol corba, unió o obstacle formant unes masses compactes i altament resistents ocasionant taps.

Impacte econòmic: el control, el manteniment i les actuacions sobre el clavegueram han augmentat amb l'aparició d'un major nombre de tovalloletes al mercat. Això suposa unes despeses operatives tant en termes de treball, eliminació de residus i substitució prematura d'equips com estacions de bombeig que finalment acaba pagant la ciutadania. Segons l'Associació Espanyola d'Abastament d'Aigües, aquestes despeses incrementen entre quatre i sis euros per persona i any els costos de manteniment, tractament i depuració de les aigües residuals.

Impacte ambiental: les tovalloletes són insostenibles, tenen una vida útil molt breu i l'impacte que suposa tot el seu cicle de vida des de la fabricació, distribució i la gestió de residus és molt gran.

Impacte social: els experts apunten que es tracta d'un problema generacional i que es corre el risc que el comportament de la gent evolucioni fins a considerar el vàter com una manera còmoda de desfer-se dels residus.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.