La reforma del món local vulnera la Constitució i l'Estatut, segons la Generalitat


Temes relacionats

Cugat.cat retransmetrà les jornades sobre la reforma local al Parlament (17/feb/14)

Cugat.cat recull el rebuig dels alcaldes a la reforma local (13/feb/14)

Els ajuntaments catalans presenten batalla judicial a la reforma local del PP (14/feb/14)


  • Comparteix:

Una reunió del Consell de Governs Locals/ Foto: La Xarxa

Una reunió del Consell de Governs Locals/ Foto: La Xarxa

La reforma de governs locals espanyola vulnera fins a 25 articles de la Constitució i l'Estatut. Ho posa de manifest un informe de la Generalitat al qual ha tingut accés La Xarxa de Comunicació Local, de la qual forma part Cugat.cat, i sobre el qual se sustentàra el recurs del govern contra el text. Tot plegat en el marc de les Jornades que se celebren des d'avui al Parlament per analitzar l'impacte que aquesta norma tindrà en els municipis catalans.

Aquest dilluns, es tornarà a fer evident el malestar gairebé unànime que la llei genera a totes les administracions, des dels ajuntaments fins la Generalitat, passant pels consells comarcals i diputacions.

La Generalitat sostentarà el recurs sobre la tesi que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local envaeix competències i vulnera el principi d'autonomia local inclòs a la Constitució i a la legislació europea. En declaracions a la Xarxa, el secretari de Cooperació de les administracions locals, Joan Cañada, ha explicat que ara el govern té una doble feina.

Joan Cañada

Tenim una doble tasca: hem d'estudiar la constitucionalitat de la llei del govern de l'Estat espanyol, i treballar en la nostra.


L'informe critica que es posi per davant de tot la sostenibilitat financera, ja que és l'argument que utilitza la norma per posar els ajuntaments sota tutela de les diputacions i limitar-los les competències.

El text de la Generalitat també destaca i critica que la reforma no és clara en la seva aplicació. És per això que la nova llei genera tan desconcert al món municipal. Els ajuntaments no tenen clar com i quan els afectarà. Els alcaldes tenen por de no poder continuar oferint als seus veïns serveis de proximitat que ara donen. Els municipis de menys de 20.000 habitants es poden veure obligats a traspassar-ne les competències a la diputació de torn.

Perillen llars d'infants, escoles de música i escoles d'adults i un bon paquet de serveis socials, com centres que assessoren immigrants, joves o dones víctimes de violència masclista. També creixen les veus que s'ensumen que, darrere aquesta polèmica llei, l'autèntica intenció del govern espanyol és acabar reduint fins la meitat els diners que actualment fa arribar als ajuntaments.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.